Volvo Trucks introduceert een nieuw lid voor de I-Shift-familie: I-Shift met kruipversnellingen. De nieuwe versnellingen die zijn toegevoegd aan de automatische versnellingsbak leveren een uitzonderlijk startvermogen voor trucks die zware ladingen vervoeren onder lastige omstandigheden. Het systeem is geheel uniek voor in serie geproduceerde zware trucks.

De nieuwe uitvoering van Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de truck kan wegrijden vanuit stilstand en een treingewicht tot wel 325 ton kan transporteren.

“I-Shift met kruipversnellingen biedt een geheel nieuwe kijk op zware trucks met automatische versnellingsbak voor het regelen van de snelheid bij langzaam rijden en achteruitrijden. De chauffeur kan een zware lading vervoeren zonder zich zorgen te hoeven maken dat de truck in situaties belandt die leiden tot dure stilstand”, zegt Peter Hardin, Product Manager FM en FMX.

Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurige manoeuvres zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. {quote}“I-Shift met kruipversnellingen biedt een geheel nieuwe kijk op zware trucks met automatische versnellingsbak".- Peter Hardin.{/quote} “De aanzienlijk verbeterde rijeigenschappen en het startvermogen met de nieuwe kruipversnellingen maken de taak van de chauffeur veel makkelijker bij het rijden op lastig terrein met een gladde ondergrond en een zware lading, zoals op bouwlocaties, in groeven of in bossen. Hoe zwaarder het transport en hoe slechter het wegdek, hoe meer de chauffeur profiteert van een truck met kruipversnellingen”, legt Peter Hardin uit.

Voor transportfirma's die zware transporten uitvoeren op een veeleisende ondergrond maar ook regelmatig op de snelweg rijden, bieden kruipversnellingen aanzienlijk meer flexibiliteit en de mogelijkheid tot zuiniger rijden.

“I-Shift met kruipversnellingen maakt het mogelijk om in extreme situaties te starten vanuit stilstand. Gecombineerd met een geschikte achterasoverbrenging die het toerenbereik optimaliseert bij hoge snelheden, resulteert dit in een lager brandstofverbruik op de snelweg. Dit is een aanzienlijk voordeel voor transportbedrijven die dit soort werkzaamheden uitvoeren”, zegt Peter Hardin. {quote}“I-Shift met kruipversnellingen maakt het mogelijk om in extreme situaties te starten vanuit stilstand". - Peter Hardin. {/quote} Afhankelijk van het toepassingsgebied is I-Shift beschikbaar met één of twee kruipversnellingen vooruit en met of zonder twee kruipversnellingen achteruit. De kruipversnellingen achteruit maken het mogelijk om uiterst langzaam achteruit te rijden, wat een belangrijk voordeel is bij achteruitrijmanoeuvres die enorme precisie vereisen.

 

I-Shift met kruipversnellingen: de feiten

  • I-Shift met kruipversnellingen is een verdere ontwikkeling van de automatische I-Shift-versnellingsbak van Volvo Trucks.
  • De nieuwe uitvoering van I-Shift is speciaal ontwikkeld voor een uitstekend startvermogen en het rijden met bijzonder lage snelheden.
  • I-Shift met kruipversnellingen maakt een zeer lage snelheid mogelijk van 0,5-2 km/u en wegrijden vanuit stilstand met een treingewicht van max. 325 ton, wat uniek is voor in serie geproduceerde trucks met geautomatiseerde versnellingsbak.
  • De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.
  • De lage kruipversnellingen zijn geïntegreerd in de I-Shift-versnellingsbak. Om de hoge belastingen aan te kunnen zijn de verschillende componenten vervaardigd van hoogwaardige materialen. De versnellingsbak is 12 cm langer dan een conventionele eenheid met I-Shift. I-Shift met kruipversnellingen is beschikbaar voor de 13- en 16-liter Volvo Trucks-motoren in de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en Volvo FH16. 

Overbrengingsverhoudingen, I-Shift met kruipversnellingen

  • In een versnellingsbak met directe aandrijving en één kruipversnelling is de overbrengingsverhouding 19:1, bij een versnellingsbak met overdrive is dit 17:1. De overbrengingsverhouding van de laagste versnelling in een reguliere I-Shift versnellingsbak met directe aandrijving is 15:1. In een versnellingsbak met directe aandrijving en twee kruipversnellingen bedraagt de laagste overbrengingsverhouding 32:1.
  • De overbrengingsverhouding van de laagste versnelling achteruit is 37:1 in versnellingsbak met directe aandrijving. 

Meer informatie? Neem contact op met uw Bluekens Truck en Bus-vestiging.
volvo-fh16-i-shift-kruipversnelling-1140.jpg