HVO is het meest duurzame dieselsoort van dit moment. Met het gebruik van HVO als brandstof kun je je CO2-uitstoot flink verlagen. Ook de uitstoot van fijnstof en stikstof is veel lager.

Wat is HVO?

HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. HVO is een alternatieve brandstof die wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals plantaardige oliën en afvalvetten. Een van de belangrijkste voordelen van HVO is de lagere CO2-uitstoot. Door HVO te gebruiken in plaats van fossiele diesel kunnen kun je de CO2-uitstoot tot wel 90% verkleinen.

HVO100 en HVO20: wat is het verschil?

Er zijn verschillende soorten HVO beschikbaar: HVO20 en HVO100.

 

  • HVO100 is het meest duurzame alternatief voor traditionele diesel. Het getal '100' in de naam HVO laat zien dat het een volledig duurzame diesel is die niet is gemengd met fossiele brandstoffen. Door HVO100 te gebruiken, verminder je de CO2-uitstoot met 80 tot 90%.
  • HVO20 is een mengsel van HVO en fossiele diesel. HVO20 bestaat uit 20% HVO en 80% diesel. Hiermee reduceer je de CO2-uitstoot met zo’n 18%.
Bluekens Truck en Bus_Volvo_FH_Aero_gas-powered_04

HVO voor trucks

HVO kan onder andere worden gebruikt als brandstof voor trucks. Trucks met Euro 6-motoren zijn in principe geschikt om te rijden op pure HVO-brandstof. Voor oudere trucks kan HVO 20 een geschikte optie zijn. De beschikbaarheid van HVO wordt steeds beter. Steeds meer tankstations bieden HVO aan.

HVO voor bestelbussen

HVO is ook beschikbaar als duurzame brandstof voor lichte bedrijfswagens. Dat maak het mogelijk om ook met bestelbussen te rijden met een duurzaam alternatief voor diesel. Onder andere de Renault Master kan rijden op HVO.

Renault Master Red Edition gesloten bestelwagen op de snelweg

Bestaande motoren zijn geschikt voor HVO

HVO kan worden gebruikt ter vervanging van fossiele diesel. Een groot voordeel: HVO kan direct worden toegepast in dieselvoertuigen, zonder dat er aanpassingen gedaan hoeven te worden aan de voertuigen. Met trucks en bedrijfswagen kun je gemakkelijk overschakelen op HVO zonder dat dit grote investeringen vereist. Dit maakt de transitie naar duurzamere brandstoffen veel eenvoudiger.

HVO, (Bio-)LNG, elektrisch transport

Duurzaam transport wordt de komende jaren steeds belangrijker. HVO is een aantrekkelijke optie als je als bedrijf op zoek bent naar een groenere toekomst, maar uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden zoals (Bio-)LNG en elektrisch transport.  Welke mogelijkheden zijn er en wat is nu echt de beste optie voor jouw werk? We zoeken het graag voor je uit.

Ontdek wat we voor jou kunnen doen