Ongevallen waarbij een voertuig achter op een ander voertuig rijdt, maken momenteel ongeveer 20 procent uit van alle ernstige aanrijdingen met trucks. Volvo Trucks ontwikkelde Distance Alert, een veiligheidsfunctie waarmee truckchauffeurs een veilige afstand tot hun voorligger kunnen houden en zo kritieke situaties kunnen voorkomen.

“Vaak worden ongelukken waarbij een voertuig achter op een ander voertuig rijdt, veroorzaakt door onoplettendheid en een te korte afstand tot de voorligger. Distance Alert waarschuwt chauffeurs met een rood lampje in de voorruit zodra de truck te dicht op het voorliggende voertuig komt en in de meeste gevallen kan zo een botsing worden voorkomen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Knipperlicht, geluidssignaal en noodrem

Distance Alert maakt deel uit van de meest recente versie van Forward Collision Warning met noodremfunctie. Dit ondersteuningssysteem van Volvo Trucks is ontworpen om chauffeurs te helpen om ongevallen in verschillende stadia te voorkomen. Als Distance Alert niet het beoogde effect heeft, treden een knipperlicht en een geluidssignaal in werking om de chauffeur te waarschuwen. Ten slotte wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd. Dit alles gebeurt in slechts enkele seconden.

Adaptive Cruise Control

De functie is bedoeld voor gebruik op hoofdwegen buiten de steden en wordt ingeschakeld bij snelheden boven de 60 km/u wanneer het adaptieve cruisecontrolesysteem niet in gebruik is. Net zoals de andere functies van het waarschuwingssysteem voor botsingen maakt Distance Alert gebruik van een combinatie van camera- en radartechnologie om de afstand te berekenen en objecten op de weg te herkennen.

Risico's verminderen

“Dankzij de voortdurende verbeteringen in de Active Safety-systemen van onze trucks kunnen chauffeurs de risico's verminderen waaraan zij en andere weggebruikers worden blootgesteld. Distance Alert is een van de vele voorbeelden van hoe technologie bijdraagt om goede chauffeurs nog verder te verbeteren”, licht Carl Johan Almqvist toe.

Investeren in veiligheid

“Voor transportbedrijven is investeren in veiligheid niet alleen zinvol om hun mensen en medeweggebruikers te beschermen, maar het bespaart ook geld. Lagere verzekerings- en reparatiekosten en minder ongeplande uitvaltijd zijn enkele argumenten. Bovendien wordt bij een veilige rijstijl gewoonlijk minder brandstof verbruikt. De combinatie van goed opgeleide, veiligheidsbewuste chauffeurs en veiliger trucks komt iedereen ten goede”, besluit Carl Johan Almqvist.

Technische informatie

  • De functie Distance Alert is beschikbaar op de Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM en Volvo FMX, geproduceerd vanaf week 23, 2018. De trucks moeten ook zijn uitgerust met Forward Collision Warning met noodremfunctie van Volvo Trucks.
  • Distance Alert is ontworpen om truckchauffeurs te helpen bij het bewaren van een veilige afstand tot het voorliggende voertuig wanneer zij de adaptieve cruise control niet ingeschakeld hebben.
  • Als wordt gedetecteerd dat de voertuigen dichter op elkaar zitten dan de geselecteerde tijdsruimte van 1,5 tot 3,5 seconden, gaat er een rood lampje branden in de voorruit. Als de chauffeur niet langzamer gaat rijden, wordt het waarschuwingssysteem voor botsingen geactiveerd en worden hoorbare en zichtbare signalen afgegeven met toenemende intensiteit. Hierop volgend wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd.
  • Forward Collision Warning met noodremfunctie van Volvo Trucks is beschikbaar op de Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE en Volvo FL.

Meer informatie?

Neem contact op met Bluekens Truck en Bus

pb-vt-veiligheidsoplossing-570.jpg