brandstofbesparing

10 tips om direct brandstof te besparen

Brandstofverbruik omlaag, rendement omhoog

De dieselprijzen zijn torenhoog. Het verlagen van het brandstofverbruik is een van de manieren om de kilometerkostprijs te drukken. Brandstof bepaalt namelijk 25% van de kostprijs. Met een paar eenvoudige tips kun je hier direct op besparen.

Grofweg zijn er drie aspecten die het verbruik bepalen: de truck, de chauffeur en externe omstandigheden zoals het weer, route en lading. Op dat eerste heb je natuurlijk geen invloed. Op de truck en het rijgedrag wél. Wat kun je als chauffeur doen? Lees de tips.

Tips voor de chauffeur

Bluekens-truck-en-bus-brandstofbesparing-volvo-FMX-banden

Tip 1: Controleer de bandenspanning regelmatig

Wist je dat het brandstofverbruik al met 2% stijgt als de bandenspanning één bar te laag is? Het is dus echt de moeite waard om regelmatig de bandenspanning te checken. Doe dit één keer per week en wees alert op veranderingen. 

Bluekens-brandstofbesparing-Renault-Trucks-1

Tip 2: Laat je motor niet onnodig stationair draaien “handrem erop is motor af”

Ook dan gebruikt de truck brandstof en neemt je gemiddelde verbruik echt toe. Het opnieuw starten van de motor is al na 30 seconden zuiniger dan dat je de motor aanlaat. En als vuistregel: handrem erop, motor uit.

Bluekens-truck-en-bus-brandstofbesparing-volvo-bandenspanning

Tip 3: Laat de truck zo ver mogelijk uitrollen

Met uitrollen voorkom je dat je onnodig moet stoppen en optrekken. Het gewicht van de truck heeft zoveel energie dat je heel ver komt. Kijk dus vooruit als je een kruising of afrit nadert en anticipeer op de situatie op de weg.

Bluekens-brandstofbesparing-Renault-Trucks-3

Tip 4: Lage snelheden zijn beter dan hoge

Een hoge snelheid heeft grote invloed op de luchtweerstand. Als je snelheid tweemaal zo hoog is, wordt de luchtweerstand verviervoudigd. Door bijvoorbeeld 85 km/u in plaats van 90 km/u te rijden, daalt het brandstofverbruik met ongeveer 3,5%.

Bluekens-truck-en-bus-brandstofbesparing-volvo-cruise-control

Tip 5: Gebruik de cruise control zoveel mogelijk

Cruise control is natuurlijk een fantastisch hulpmiddel om een optimale gemiddelde snelheid aan te houden. Je verbetert de brandstofefficiency en je kan je beter concentreren op de weg. Ook bij lage snelheden.

bluekens-truck-en-bus-brandstofbesparing-stoplichten

Tip 6: Ga slim om met verkeerslichten

Wat doe je als je een verkeerslicht nadert dat groen of rood is? In negen van de tien gevallen kun je voorspellen wat het meest zinvol is. Groen kan alleen maar veranderen in rood, dus waarom zou je extra gas geven met het risico dat je alsnog moet remmen? Andersom geldt dat ook: als je in de verte ziet dat het verkeerslicht rood is, kun je daar op inspelen door de truck uit te laten rollen. Zo creëer je extra tijd waarin het verkeerslicht weer op groen kan springen.

Bluekens-Truck-en-Bus-Volvo-FMX-cabine-3

Tip 7: Volg de praktijktraining zuinig rijden

Een van de beste manieren om het brandstofverbruik te verlagen is het volgen van een training zuinig rijden. In deze praktijktraining krijg je tips van een expert waarmee je het brandstofverbruik verlaagt.

Tips voor de truck

1860x1050-invloed-specificatie-truck-op-brandstofverbruik

Tip 8: Stel de spoiler op de juiste manier af

Zorg er altijd voor dat de spoiler op de juiste manier is afgesteld. Dat vermindert de luchtweerstand en bespaart brandstof. Met een goed afgesteld airflow pakket kun je tot 9% brandstof besparen.

Bluekens-brandstofbesparing-Renault-Trucks-2

Tip 9: Maak gebruik van de juiste banden

Banden zijn een bepalende factor voor de rolweerstand van de truck. Speciale brandstofbesparende vrachtwagen banden hebben een profiel met een lage rolweerstand, een lage wrijving en lange levensduur. Dit kan leiden tot 3% minder verbruik.

Bluekens-Renault-Trucks-T-T-High-8

Tip 10: Laat de truck en de trailer goed met elkaar uitlijnen

Wist je dat een niet goed uitgelijnde truck en trailer leidt tot 15% meer brandstofverbruik? Daarnaast slijten de banden veel sneller. Laat daarom de combinatie in ieder geval eens in de twee jaar uitlijnen.

20200625-1207-hr

Bespaar nog meer met Bluekens Fuelmanagement

Wil je echt werk maken van brandstofbesparing? Structureel besparen doe je met Bluekens Fuelmanagement. Een expert volgt de prestaties van jouw wagenpark over een langere periode. Met gerichte trainingen en workshops geven we handvatten om het brandstofverbruik te beperken. In de praktijk is een besparing tot 10% mogelijk.

Dit wil ik

Bluekens-Bluecare-2020-020

Laat jouw combinatie uitlijnen

Niet goed uitgelijnde voor- en achterassen leiden tot onstabiel stuurgedrag, een hogere luchtweerstand en meer brandstofverbruik. Het is dus de moeite waard om jouw combinatie regelmatig te laten uitlijnen. Bluekens Truck en Bus beschikt over geavanceerde uitlijnapparatuur waarmee alle typen voertuigen snel kunnen worden uitgelijnd.

DIT WIL IK
T2013_1243_Large

Volg een training zuinig rijden

De rijstijl van de chauffeur is van grote invloed op de truck en de prestaties. Chauffeurs gericht coachen en begeleiden bespaart brandstof. Tijdens de Bluekens Producttraining krijgt de chauffeur praktisch advies van een expert om zuiniger te rijden.

DIT WIL IK
Bluekens-Truck-en-Bus-volvo-fh-adri-en-zoon

Adri & Zoon

“Met de Volvo FH uit 2019 zetten we een keurig brandstofverbruik van gemiddeld 25,42 liter op 100 km neer. Daar waren we al over te spreken, maar we zien dat het in de combinatie met I-Save en de speciale fleetsoftware die Volvo Trucks biedt toch weer zuiniger kan."

Bekijk de ervaring van Adri & Zoon

De nieuwste serie Volvo FH-trucks zijn weer zuiniger dan de vorige. Dat ondervinden ze ook bij Adri & Zn uit Yerseke.

Nog meer besparen?

Voor meer tips nodigen we je graag uit op een van onze vestigingen, maak een afspraak en kijk hoe we samen kunnen besparen. Zo werken we samen aan vooruitgang.
Mark-Verschuren-website
Mark Verschuren
Verkoop Renault Lichte Bedrijfswagens