Een ongeluk zit in een klein hoekje

Dreigt er een kop-staart botsing? Dan moet een truck snel stilstaan. Een automatisch remsysteem helpt (ernstige) ongelukken te voorkomen. Maar wat houdt zo’n systeem precies in? Hoe werkt het? En hoe snel staat een truck stil?

Noodremsysteem voor de Volvo FH

Een automatisch remsysteem is sinds november 2015 in de hele EU verplicht voor nieuwe zware trucks met twee en drie assen. Noodremsystemen waarschuwen in eerste instantie de chauffeur met licht- en geluidssignalen. In veel gevallen blijkt dat voldoende om een ongeval te voorkomen. Is dat niet het geval? Dan grijpt het systeem in en wordt uiteindelijk de noodrem geactiveerd.

bluekens-volvo-fh-chauffeur-interieur-display
noodrem

Wat is de maximale remvertraging van een Volvo FH?

De noodrem wordt alleen gebruikt als het absoluut noodzakelijk is. Het systeem zorgt ervoor dat de truck maximaal remt.

Hoe hoog het remvermogen is hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Gewicht
  • Banden 
  • Ondergrond

Zolang aslasten niet overschreden worden, is een remsnelheid of een maximale vertraging van circa 7 m/sec2 haalbaar. Net zo snel als veel personenauto’s. In de praktijk betekent het dat de trucksnelheid in circa 40 meter kan worden teruggebracht van 80 tot 0 km/u. De exacte remvertraging is afhankelijk van diverse omstandigheden, zoals ondergrond, bandenkwaliteit en het weer. 
 

Hoe snel staat een Volvo FH stil? Bekijk de video

Veiligheid is topprioriteit

Veiligheid zit in het DNA van Volvo Trucks. Volvo Trucks doet graag méér dan wettelijk verplicht is. Zo werd Volvo’s noodremsysteem in 2012 geïntroduceerd, ruim voor de wettelijke verplichting in november 2015. Alle nieuwe twee- en drie-assige Volvo-trucks (productiedatum 2015 of later) zijn standaard uitgerust met Forward Collision Warning met noodremfunctie.

Overig verkeer automatisch gewaarschuwd

Om het systeem optimaal te benutten, is het cruciaal dat alle functies op de truck en de trailer in goede conditie zijn. Als de noodrem wordt geactiveerd, gaan de remlichten knipperen om de voertuigen achter de truck te waarschuwen. Als de snelheid daalt tot 5 km/u, worden ook de knipperende alarmlichten ingeschakeld.

Hoe werkt Forward Collision Warning met noodremfunctie?

Het systeem beschikt over een combinatie van radartechnologie en camera en werkt bij snelheden vanaf 5 km/u. Het systeem werkt ook op bochtige wegen en is daarmee veiliger gemaakt dan wettelijk verplicht. Bovendien maakt Volvo’s systeem onderscheid tussen vangrails en obstakels zoals auto’s en motoren. 

Vragen over het noodremsysteem van de Volvo FH?

Neem contact met ons op
Bluekens-truck-en-bus-Arend-van-den-Berg
Arend van den Berg
Verkoopleider Volvo Trucks