De vraag naar duurzaam transport neemt toe. Elektrisch transport is daarvoor een veelbelovende optie. Zo groeit het aanbod van elektrische bestelwagens. Als ondernemer kun je subsidie krijgen als je overstapt op elektrisch transport, zoals de SEBA-subsidie voor elektrische bestelwagens. Daarmee krijg je tot 5.000 euro subsidie bij aanschaf van een elektrische bestelwagen.

Wat is de SEBA-subsidie?

SEBA staat voor Subsidieregeling Emmissieloze Bedrijfsauto’s. SEBA ondersteunt bedrijven financieel bij de aanschaf of lease van elektrische bestelwagens. Het doel van de SEBA-subsidie is om de overgang naar elektrische mobiliteit te versnellen en zo de CO2-uitstoot te verminderen.

bluekens-truck-en-bus-Renault-Master-E-Tech-bestelwagen-rijdend-'s-nachts-in-de-stad

Hoe werkt de SEBA-subsidie?

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het aanschaffen of leasen van elektrische bestelwagens kunnen profiteren van de SEBA-subsidie. De subsidie wordt verstrekt op basis van de catalogusprijs van het voertuig en varieert afhankelijk van het type voertuig en de batterijcapaciteit.

 

Om in aanmerking te komen voor de SEBA-subsidie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals:

 

 • Het voertuig moet volledig uitstootvrij zijn.
 • De bedrijfsauto is nieuw.
 • De elektrische bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op uw naam in het RDW-kentekenregister.

Hoeveel subsidie kun je krijgen voor elektrische bestelwagens?

Je kunt maximaal 5.000 euro subsidie per bedrijfsauto krijgen. Het exacte bedrag hangt af van de omvang van jouw bedrijf. Een grote onderneming krijgt 7% van de netto catalogusprijs vergoed. Een middelgrote onderneming 10% en kleine ondernemingen en non-profitinstellingen 12%. Om te weten of jouw organisatie groot, middelgroot of klein is, kun je op de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de MKB-toets doen.

 

Bluekens-Truck-en-Bus-Renault-Trucks-E-Tech-Trafic-p041268

SEBA-subsidie in 2024

In 2024 is het extra interessant om subsidie aan te vragen voor elektrische bestelwagens. 2024 is namelijk het laatste jaar is waarin de SEBA-subsidie beschikbaar is. Dat betekent dat dit de laatste kans is om te profiteren van dit extra financiële voordeel. De SEBA-regeling sluit op 31 december om 12.00 uur. Heb je interesse? Dan is het verstandig om snel actie te ondernemen. Er is een budget van 30 miljoen euro beschikbaar en op = op.

Voor welke elektrische bestelwagens krijg je SEBA-subsidie?

Alleen bedrijfsauto’s die op de bedrijfsautolijst SEBA staan, komen in aanmerking voor subsidie. Onder andere de Renault Trafic E-Tech  en de Renault Master E-Tech staan op de bedrijfsautolijst SEBA.

 

Wat biedt de Renault Trafic E-Tech

 • Actieradius tot 394 kilometer
 • Laadvermogen tot 1160 kg
 • Maximaal laadvolume 8,9 m3
 • Verkrijgbaar als bestelwagen en bakwagen

 

Wat biedt de Renault Master E-Tech?

 • Actieradius tot 200 kilometer
 • Laadvermogen tot 1600 kg
 • Laadvolume tot 22 m3
 • Verkrijgbaar als bestelwagen en bakwagen

 

Bluekens-truck-en-bus-renault-master-e-tech-geparkeerd-op-straat

Voordelen van elektrische bestelwagens

Elektrische bestelwagens bieden diverse voordelen ten opzichte van traditionele diesel- of benzinevoertuigen. Ten eerste zijn ze milieuvriendelijker omdat ze geen schadelijke uitlaatgassen produceren. Dit draagt bij aan een schonere lucht. Daarnaast zijn elektrische bestelwagens stiller. Dat zorgt voor minder geluidsoverlast. Dit is vooral gunstig voor nachtelijke leveringen of in gebieden waar geluidsbeperkingen gelden.

Stap richting duurzaam transport

De SEBA-subsidie voor elektrische bestelwagens is een belangrijke stap in de richting van duurzame logistiek. Door bedrijven financieel te ondersteunen bij de aanschaf van elektrische voertuigen, wordt het makkelijker om de overstap te maken naar duurzaam transport.

Benieuwd wat Bluekens voor jou kan betekenen?

Ontdek wat we voor jou kunnen doen