Duurzaam ondernemen is de sleutel om als bedrijf je bestaansrecht te verzekeren. Daar is Roy Rens van Rebro Transport uit Rucphen van overtuigd. Het bedrijf heeft weer twee Volvo FH 460 LNG 6x2-bakwagens in gebruik genomen, geleverd door Bluekens Truck en Bus. Rebro Transport beschikt nu over dertien LNG-trucks en gaat voor meer. “Wij willen vooroplopen en zoeken daarvoor de samenwerking met Bluekens en Volvo Trucks bewust op. Zij hebben de kennis over duurzaam transport.”

Rebro Transport is als veelzijdig logistiek dienstverlener actief in heel Europa. “Het transport van e-commerce goederen vormt de hoofdmoot van onze transportactiviteiten”, vertelt eigenaar Roy Rens. “Dat varieert van postpakketten en boeken tot complete keukens die online zijn besteld. De laatste jaren zijn we ook bezig om onze transportactiviteiten te verbreden. Zo zijn we actief in supermarktdistributie en rijden we inmiddels met één truck in het melktransport. We denken dat het voor de toekomstbestendigheid van ons bedrijf goed is om onze activiteiten uit te breiden.”

Rebro Transport gaat in alle opzichten voor duurzame groei. “Duurzaamheid is een begrip dat in alle geledingen van ons bedrijf belangrijk is”, zegt Roy Rens. Hij vormt samen met zijn ouders Hans en Anita, die Rebro Transport in 2007 oprichtten, en broer Ralph de directie. “We zijn ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen de sleutel is om als bedrijf je bestaansrecht te verzekeren. Dat gaat over alle denkbare facetten: van de manier waarop je omgaat met personeel om betrokkenheid en de duurzame inzetbaarheid te vergroten tot concrete, zichtbare maatregelen, zoals de zonnepanelen op ons bedrijfspand in Rucphen.”

Op weg naar een duurzaam wagenpark

De afgelopen twee jaar heeft Rebro Transport ook grote stappen gezet in de verduurzaming van het wagenpark. “In het voorjaar van 2019 namen we onze eerste twee Volvo FH LNG-trucks in gebruik. Die stoten 20% minder CO2 uit dan een dieseltruck. Dat heeft ons aan het denken gezet: hoe gaan we de toekomst in? We hebben ons twee jaar geleden een concreet doel gesteld: vóór 2022 moet 25% van ons wagenpark bestaan uit alternatieve brandstoffen. En dat gaat lukken. We hebben in totaal 67 trucks, waarvan nu dertien Volvo FH LNG-trucks. Dit jaar komen er nog twee Volvo FH 460 LNG 6x2-bakwagens én een Volvo FE Electric 6x2-bakwagen bij, en dan bestaat precies een kwart van ons wagenpark uit voertuigen die worden aangedreven door alternatieve brandstoffen.”

 

“Ik denk dat ons wagenpark binnen acht jaar volledig bestaat uit alternatieve brandstoffen.”

Sluitende businesscase

Rebro Transport heeft ook een vestiging in Düsseldorf en rijdt met zijn Volvo LNG-trucks, zowel 4x2-trekkers als 6x2-bakwagens, voornamelijk in Duitsland. “Onze trucks rijden zo’n 200.000 kilometer per jaar, waarvan 75% in Duitsland. Zo profiteren we optimaal van de Maut-vrijstelling. Dat scheelt ons per truck 36.000 euro aan Maut per jaar en zo verdienen we de meerinvestering van een LNG-truck binnen twee jaar terug. Bovendien zijn LNG-trucks zuiniger dan dieseltrucks. 

Lees meer over de voordelen van Volvo LNG

“De meerinvestering van een LNG-truck verdienen we binnen twee jaar terug.”

Met onze dieseltrucks zitten we op een verbruik van 1 op 3,5 tot 1 op 4; met de LNG-trucks halen we 1 op 5. LNG-trucks zijn voor ons een sluitende businesscase. De enige uitdaging is het beperkte aantal LNG-vulpunten in Duitsland, maar ook dat aantal wordt steeds groter.”

De volgende stap: Volvo FE Electric

Rebro Transport zet de transitie naar alternatieve brandstoffen de komende jaren voort. “Ik denk dat ons wagenpark binnen acht jaar volledig bestaat uit alternatieve brandstoffen. Dat zal dan een combinatie zijn van LNG en elektrisch, waarvan we ook de ontwikkelingen met veel interesse volgen. Volvo Trucks heeft de introductie aangekondigd van volledig elektrische uitvoeringen van zware Volvo-trucks en dat is voor ons potentieel zeer interessant. Wij willen daarin graag vooroplopen. 

Lees alles over de Volvo FE Electric

“We gaan nu pionieren met de Volvo FE Electric.”

Om alvast kennis en ervaring op te doen met een elektrische truck, nemen we later dit jaar een Volvo FE Electric 6x2-bakwagen in gebruik. We gaan met deze truck in eerste instantie distributiewerk doen in de regio rond onze vestiging in Rucphen.”

Samen pionieren

Voor een succesvolle overstap naar alternatieve brandstoffen is de support van de dealerorganisatie essentieel, geeft Rens aan. “Wij zoeken de samenwerking met een dealer die ook graag voorop wil lopen. Daarvoor zijn we bij Bluekens Truck en Bus aan het juiste adres. We gaan nu samen pionieren met de Volvo FE Electric, en dat past ook uitstekend bij Bluekens Truck en Bus. Zij hebben alle expertise over alternatieve brandstoffen in huis, met ook een eigen kenniscentrum, en de faciliteiten om service en onderhoud uit te voeren aan elektrische voertuigen. Dat is voor ons de doorslaggevende reden geweest om te kiezen voor een Volvo FE Electric. We gaan ongetwijfeld tegen zaken aanlopen die we nu nog niet kunnen voorzien. Dan geeft het veel vertrouwen dat we samenwerken met een dealer die de kennis en vaardigheden in huis heeft en er voor je is. Samen gaan we de komende tijd alle zaken uitwerken die hierbij komen kijken.”

Rens is ervan overtuigd dat Rebro Transport de juiste weg is ingeslagen. “We merken dat opdrachtgevers enthousiast zijn over de stappen die we zetten. Dat sterkt ons in de overtuiging dat de keuze voor duurzaamheid de juiste is.”

Neem een kijkje in ons kenniscentrum
Bluekens-Rebro-2021-LNG_005
Bluekens-Rebro-2021-LNG_003
Bluekens-Rebro-2021-LNG_026
Bluekens-Rebro-2021-LNG_014
Bluekens-Rebro-2021-LNG_027

Weten wat de Volvo LNG-trucks kunnen betekenen voor uw bedrijf?