Nieuwe Volvo LNG levert dezelfde prestaties als diesel, maar met 20­-100% minder CO2-uitstoot

Volvo Trucks introduceert zware trucks die voldoen aan Euro 6 op LNG (Liquefied Natural Gas) en bio-LNG. De nieuwe trucks leveren dezelfde prestaties, rijeigenschappen en een vergelijkbaar brandstofverbruik als de dieselmodellen van Volvo. De CO2-uitstoot van de nieuwe trucks is echter 20­ tot 100% lager dan die van vergelijkbare Volvo FH en Volvo FM dieselmodellen. De nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG zijn beschikbaar met 420 of 460 pk voor zwaar regionaal en internationaal transport.

“Met onze nieuwe trucks die rijden op LNG of bio-LNG bieden we een alternatief dat minder impact heeft op het milieu en dat ook voldoet aan de hoge eisen op het gebied van prestaties, brandstofverbruik en actieradius. Deze combinatie hebben onze klanten nodig voor regionaal en internationaal transport”, zegt Lars Mårtensson, Environmental and Innovation Director bij Volvo Trucks.

In plaats van een ottomotor met bougie ontsteking, de gangbare oplossing voor voertuigen op gas, worden de Volvo FH LNG en Volvo FM LNG aangedreven door motoren die gebruik maken van het diesel principe. Dit betekent dat een vervoerder die voor LNG kiest, dit kan doen zonder in te leveren op rijeigenschappen, brandstofverbruik of betrouwbaarheid. De 460 pk-motor van Volvo op LNG levert een maximaal koppel van 2.300 Nm; de uitvoering van 420 pk produceert 2.100 Nm. Dit komt overeen met Volvo's dieselmotoren. Het brandstofverbruik is ook gelijk aan dat van de dieselmotoren van Volvo en is wel 15 tot 25% lager dan bij conventionele ottomotoren op gas.

De toegepaste brandstof is vloeibaar aardgas oftewel LNG (Liquefied Natural Gas) of vloeibaar biogas, dat bekend staat als bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de ecologische voetafdruk (CO2-uitstoot) met maar liefst 100% af. Bij aardgas is de vermindering 20%.

Voor een maximale actieradius worden de tanks gevuld met LNG, dat wordt opgeslagen onder een druk van 4–10 bar bij een temperatuur van -140 tot -125 °C. De grootste brandstoftankvariant bevat voldoende LNG voor een actieradius tot 1.000 km. Tanken duurt ongeveer even lang als het vullen met diesel. Tijdens het rijden wordt de brandstof opgewarmd, onder druk gebracht en omgezet in gas voordat het direct in de motor wordt ingespoten. Om het gas tot ontbranding te brengen, wordt een geringe hoeveelheid diesel toegevoegd op het moment van inspuiten.

Volvo Trucks werkt nu samen met gasleveranciers en klanten om de LNG-infrastructuur in Europa uit te breiden. Deze ontwikkeling wordt in veel landen en door de EU ook politiek ondersteund. Het uitbreiden van de LNG-infrastructuur is onderdeel van de actieplannen van de Europese Commissie en de EU-lidstaten voor het op de lange termijn veiligstellen van de Europese energievoorziening.

“Aardgas biedt duidelijke klimaatvoordelen, het is in veel landen concurrerend geprijsd en er zijn voldoende reserves om het gebruik op grote schaal te rechtvaardigen. Onze focus op LNG-voertuigen schept nieuwe voorwaarden voor klanten die kostenefficiënte transporten willen uitvoeren met een laag brandstofverbruik. Tegelijkertijd zorgen we dat zware trucks aanzienlijk minder belasting voor het milieu opleveren”, zegt Lars Mårtensson.

De verkoop van Volvo FH LNG en Volvo FM LNG gaat 2018 van start.

Info over de Volvo FH LNG en Volvo FM LNG

  • Beschikbare uitvoeringen: trekkers (4x2, 6x2, 6x4) en bakwagens (4x2, 6x2, 6x4) met een bGVW of terreingewicht tot 60 ton voor regionaal en internationaal transport.
  • Motor: Volvo G13C Euro 6, 13-liter lijnmotor met zes cilinders en commonrail injectiesysteem voor gas en diesel. Leverbaar met 420 pk/2.100 Nm en 460 pk/2.300 Nm.
  • Versnellingsbak: Volvo I-Shift.
  • Brandstoftanks: Leverbaar met 115 kg, 155 kg of 205 kg LNG voor een actieradius tot 1.000 km.
  • Nabehandeling van uitlaatgassen: SCR en deeltjesfilter.
  • De Volvo FH LNG en Volvo FM LNG zijn voorzien van typegoedkeuring en gecertificeerd volgens de Europese norm ECE R110.

{loadposition Volvo LNG}

Meer weten over LNG?

Wij hebben de de voordelen en mogelijkheden van de nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG voor u op een rijtje gezet.

Ontdek Volvo LNG Bluekens_570x380.jpg