Rijdt u op Londen? Dan heeft u vanaf 1 maart 2021 een Direct Vision Standard (DVS)-vergunning nodig voor alle trucks met een GVW van 12 ton of hoger. Bluekens Truck en Bus kan u helpen bij het verkrijgen van de vergunning en het inbouwen van de vereiste systemen in uw Volvo-trucks en Renault-trucks. Lees er hier alles over.

Wat verandert er in Londen voor transporteurs?

Vanaf 1 maart 2021 stelt Londen eisen aan het zichtveld. Alle zware voertuigen boven de 12 ton moeten beschikken over een veiligheidsvergunning (Direct Vision Standard, kortweg DVS) om in de stad te mogen rijden. De eis geldt voor geheel Groot-Londen, 24-uur per dag, 7 dagen per week en voor alle zware voertuigen, zowel uit het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten.

Waarom stelt Londen een DVS-vergunning verplicht?

Londen heeft het terugdringen van verkeersongevallen tot topprioriteit bestempeld. Om de wegen in Londen veiliger te maken, is verkeersveiligheid voor Transport for London (TfL) speerpunt. Londen wil ervoor zorgen dat er in 2041 geen ernstige ongevallen of verkeersdoden meer zijn.

Zo krijgt u een Direct Vision Standard (DVS)-vergunning

De vergunning werkt op basis van een beoordeling op aantal sterren (van 0 tot 5), afhankelijk van hoe goed het zicht is. De fabrikant van uw voertuig verleent deze sterscore aan het voertuig. Dit is chassis-specifiek (oftewel gebaseerd op de staat waarin het voertuig van de productielijn rolt), waardoor er geen rekening gehouden wordt met later geïnstalleerde aftermarket-veiligheidssystemen. Hoe lager de chauffeur zit (bijvoorbeeld laag chassis/lage banden), hoe kleiner de dode hoek is en hoe beter het zicht.

Hoe hoger de score, hoe hoger het aantal sterren. Eén ster is voldoende om een  vergunning voor een voertuig te kunnen aanvragen. Voertuigen met een sterscore van 0 kunnen een voorgeschreven veiligheidssysteem (Safe System) opbouwen om alsnog een vergunning te kunnen aanvragen.

direct-vision-standard-zichtveldeisen-londen-centrum

Welke stappen moeten worden ondernomen om een DVS-vergunning te krijgen?

Stap 1: Bepaal of u een DVS-vergunning nodig heeft.

Rijdt u in Groot-Londen met een zwaar voertuig boven de 12 ton? Dan heeft u een vergunning nodig.

Stap 2: Achterhaal de sterscore van uw voertuig
Om te bepalen welke sterscore uw voertuig van 12 ton of meer heeft, kunt u contact opnemen met de fabrikant van uw voertuig. De fabrikant informeert u over de sterscore en geeft uw kenteken door aan TfL waardoor uw kenteken bekend is in het systeem en u een eventuele vergunningsaanvraag kunt doorzetten. Lees dit artikel voor meer informatie. 

Stap 3: Bouw een Safe System op (bij een sterscore van 0)*

Als uw voertuig een sterscore van 0 heeft, dient u een veiligheidsuitrusting (Safe System) op te bouwen om alsnog een vergunning aan te kunnen vragen. Bekijk hier hoe Bluekens Truck en Bus u hierbij kan helpen.  

Stap 4: Vraag uw vergunning aan

Een vergunning kunt u aanvragen op de site van Transport for London. Voor de aanvraag heeft u het kentekennummer van het voertuig nodig. Het is mogelijk om voor meerdere kentekens tegelijkertijd een vergunning aan te vragen. Wel moet u altijd eerst de sterscore van uw voertuig achterhalen. Als u dit niet heeft gedaan, zal het invoeren van het kenteken geen sterresultaat weergeven. De fabrikant heeft dan namelijk geen informatie kunnen verstrekken aan TfL.

*Wat als ik geen vergunning krijg?

Voertuigen die niet aan de minimale vereiste van één ster voldoen, moeten worden voorzien van aanvullende veiligheidsuitrusting om het indirecte zicht te verbeteren. Deze veiligheidsuitrusting (genaamd 'Safe System') verandert de sterclassificatie van het voertuig niet, maar zorgt ervoor dat toch een vergunning kan worden aangevraagd zodat er in Groot-Londen gereden mag worden.

De aanvullende veiligheidsuitrusting (Safe System) is een retrofit kit met een camera, een monitor in de cabine, afstandssensoren, akoestische waarschuwingen voor de bestuurder, een stickerset en een gesproken alarm om kwetsbare weggebruikers en fietsers te waarschuwen dat ze zich in de dode hoek van de bestuurder bevinden. Bluekens Truck en Bus biedt een complete set aan.  

direct-vision-standard-zichtveldeisen-londen

Wanneer wordt de vergunning herzien?

Herziening van de beoordeling staat gepland voor 2024. De verwachting is dat de minimale score wordt verhoogd naar drie sterren en aanvullende ‘Safe Systems’ op de markt beschikbaar zullen zijn. De aanvullende veiligheidsuitrusting die dan wordt voorgeschreven, zal bekend worden als ‘Progressive Safe System’. Toelichting op deze maatregelen wordt in 2022 verwacht.

Hoe lang is de vergunning geldig?

De geldigheidsduur van de vergunning is afhankelijk van de volgende factoren:

·      Zero-star-voertuigen met een goedgekeurd Safe System krijgen een vergunning tot 2024 (wanneer het Progressive Safe-systeem vereist is voor voertuigen met een classificatie van twee sterren of lager)

·      Voertuigen met één en twee sterren krijgen een vergunning tot 2024 (wanneer het Progressive Safe-systeem vereist is)

·      Voertuigen met drie, vier en vijf sterren krijgen een vergunning voor 10 jaar

direct-vision-standard-zichtveldeisen-londen-1

Wat is de handelwijze voor bestaande voertuigen?

Bestaande voertuigen kunnen worden beoordeeld op basis van het chassisnummer. Elke DVS-classificatie beoordeelt de specificatie van het voertuig tijdens de eerste productiefase, dus zoals hij af fabriek van de productielijn rolt. Opbouw naderhand en latere wijzigingen aan bijvoorbeeld chassislayout worden niet weergegeven in de DVS-classificatie.

Als een voertuig met een geldige vergunning wordt verkocht, moet de nieuwe eigenaar een nieuwe vergunning aanvragen. Dit zorgt ervoor dat de gegevens voor handhaving up-to-date zijn. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een vergunning voor uw (tweedehands) truck.

Hoe controleert Londen of mijn truck over een vergunning beschikt?

Vergunningen worden alleen elektronisch afgegeven. Transportbedrijven ontvangen een vergunningsreferentienummer bij hun bevestigingsmail, maar er wordt geen certificaat of papieren vergunning afgegeven. Handhaving gebeurt door automatische kentekenherkenning (ANPR): de TfL-database van voertuigregistraties met geldige vergunningen wordt vergeleken met camera-opnames van voertuigen die Londen binnenkomen.

Meer weten?

Neem contact op