Hoe kun je als transportbedrijf je CO2-footprint verkleinen? En welke kansen zijn er om dat te doen als je je geld vooral verdient in het langeafstandstransport? Transport van Overveld is daar volop mee bezig. Directielid Cindy de Jong-van Overveld deelt 5 tips & tricks.

1. Zet je zuinigste trucks slim in

“Als Transport van Overveld zijn we gespecialiseerd in goederenvervoer in de Benelux, Frankrijk, Spanje en Portugal. Onze trucks rijden gemiddeld 125.000 kilometer per jaar, maar we hebben ook voertuigen die het dubbele halen.”

 

“Elk jaar vervangen we 15 à 20 trucks en daarbij kijken we vooral naar het verbruik. Wat is de zuinigste oplossing? Zo hebben we dertig Volvo FH I-Save-trekkers met de zuinige Turbo Compound-motor in ons wagenpark. Met deze trucks zien we een behoorlijke verbetering. Het gemiddelde verbruik in ons wagenpark is 1 op 3,6. Met de Volvo FH I-Save zitten we tegen de 1 op 4 aan. Om maximaal te profiteren van het gunstige verbruik, zijn deze trucks dubbel bemand. Daardoor kunnen de combinaties bijna 24 uur per dag blijven rijden en halen we een hoog kilometrage van zo’n 250.000 kilometer per truck per jaar.”

 

“Mijn advies: ga niet zelf het wiel uitvinden, maar zoek de samenwerking met partners die kennis van zaken hebben.”

Cindy de Jong-van Overveld, Directielid Transport van Overveld

615_2024_VAN_OVERVELD_CINDY_DE_JONG_VAN_OVERVELD-006

2. Hoge CO2-besparing met HVO

“We gaan dit jaar beginnen met het gebruik van HVO als brandstof in een aantal trucks. We zijn nog in overleg met onze brandstofleverancier over het type HVO dat we gaan gebruiken, maar het is wel duidelijk dat we hiermee stappen kunnen zetten. Afhankelijk van het type HVO-brandstof dat je gebruikt, kun je de CO2-uitstoot met wel 90% verkleinen. In de toekomst zullen er in het langeafstandstransport heus ook andere alternatieve brandstoffen komen, maar voor nu is HVO een hele mooie oplossing om je CO2-footprint te verkleinen. Voorwaarde is wel dat je opdrachtgevers hebt die daarin mee willen denken omdat HVO wat duurder is.”

3. Zoek samenwerking met experts

“In de toekomst gaat elektrisch een steeds grotere rol spelen. We gaan voorlopig echt nog niet elektrisch naar Spanje, maar we willen wel alvast kijken wat er al wél mogelijk is. Om daar ervaring mee op te doen, gaan we volgend jaar in de Benelux met twee Volvo Electric’s rijden.”

 

“Als je met elektrische trucks wilt rijden moet je naar méér kijken dan alleen de voertuigen. Hoe kun je deze trucks zo slim mogelijk inzetten? Hoe ga je het opladen regelen? Voor het opladen van de elektrische trucks gaan we een eigen laadstation laten aanleggen bij onze vestiging in Etten-Leur waarbij we gebruikmaken van de energie die wordt opgewekt met de 1.480 panelen die op het pand liggen.”

 

“Als je aan zo’n traject begint is mijn advies: ga niet zelf het wiel uitvinden, maar zoek de samenwerking met partners die kennis van zaken hebben. Samen met Bluekens Truck en Bus hebben we bijvoorbeeld een plan gemaakt waarin het hele pakket is meegenomen: de businesscase voor elektrische trucks, een plan om opladen op eigen terrein mogelijk te maken, de mogelijkheden om subsidie te krijgen en alles wat er nog meer bij komt kijken. Zo kun je als bedrijf echt afgewogen keuzes maken.”

 

615_2024_VAN_OVERVELD_ETTEN_LEUR-024

“Verzamel informatie, kijk wat het beste past bij jouw organisatie en maak dan met hulp van een specialist een plan voor jouw bedrijf.”

Cindy de Jong-van Overveld, Directielid Transport van Overveld

4. Ga aan de slag met chauffeurs

“We hebben 180 chauffeurs en 145 trucks in onze vloot, waaronder Volvo Trucks en Renault Trucks. Sinds 1,5 jaar gebruiken we een programma waarmee we het verbruik en het rijgedrag van chauffeurs heel consistent kunnen monitoren. Dat biedt concrete aanknopingspunten om chauffeurs te coachen op hun rijstijl.   

 

We hebben drie mentorchauffeurs die zich daarmee bezighouden. We zien het resultaat: over de hele linie zijn de resultaten verbeterd en een lager verbruik is ook minder uitstoot. De prestaties van een truck zeggen overigens niet altijd iets over de chauffeur. Het kan ook zijn dat er technisch iets mis is met het voertuig. Met deze tool kun je dat in een vroegtijdig stadium signaleren.”

5. Laat je goed informeren

“Wij zijn ervan overtuigd dat je als bedrijf bezig moet zijn met je CO2-reductie. Het is een kwestie van doen. Als transportsector moeten we stappen zetten en wij willen daarin als bedrijf onze verantwoordelijkheid nemen. Om de keuzes te maken die bij jouw bedrijf passen, is het belangrijk om je goed te laten informeren. Verzamel informatie, bezoek events, kijk wat het beste past bij jouw organisatie en maak dan met hulp van een specialist een plan voor jouw bedrijf.”

615_2024_VAN_OVERVELD_ETTEN_LEUR-001

Benieuwd hoe u van diesel naar duurzaam kan?

Ontdek er hier alles over
615_2024_VAN_OVERVELD_ETTEN_LEUR-027
615_2024_VAN_OVERVELD_ETTEN_LEUR-011
615_2024_VAN_OVERVELD_ETTEN_LEUR-014
615_2024_VAN_OVERVELD_ETTEN_LEUR-019