Hoe kunnen we het transport in onze (binnen)steden schoner en duurzamer maken? Daar zijn gemeenten in Nederland mee bezig. Steeds meer steden voeren emissiezones en zero-emissiezones in om vervuilende voertuigen te weren. Is de (binnen)stad jouw werkterrein? Dan is dat een ontwikkeling om rekening mee te houden. Met elektrische bestelwagens en trucks blijf je welkom in zero-emissiezones.

Emissiezones en zero-emissiezones: wat zijn dat?

Milieuzones worden ook wel emissiezones genoemd. Emissiezones zijn gebieden waar oudere (diesel)voertuigen niet mogen rijden als ze niet voldoen aan bepaalde emissienormen. Deze zones zijn bedoeld om de luchtvervuiling in steden te verminderen door de toegang voor vervuilende voertuigen te beperken.

 

Zero-emissiezones gaan nog een stap verder. Hier zijn alleen volledig emissievrije voertuigen welkom. Gemeenten in Nederland mogen vanaf 1 januari 2025 zo’n zero-emissiezone invoeren. Inmiddels hebben zo’n 30 gemeenten al besloten om een zero-emissiezone in te voeren in hun stadscentrum.

Bluekens-Truck-en-Bus-Renault-Trucks-E-Tech-Trafic-p041253

Elektrische bestelwagens: een duurzame oplossing voor emissiezones

Alle nieuwe bestelauto’s en vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten zero-emissie aangedreven zijn om deen zero-emissiezone in te mogen. Elektrische bestelwagens en trucks produceren geen schadelijke uitstoot tijdens het rijden. Deze voertuigen zijn dus ideaal voor gebruik in emissiezones en zero-emissiezones, omdat ze bijdragen aan het verminderen van luchtvervuiling en het bevorderen van een schoner milieu.

Subsidie voor elektrisch transport

Om elektrisch transport verder te stimuleren, heeft de overheid subsidies en andere stimuleringsmaatregelen ingevoerd. Deze maatregelen zijn bedoeld om bedrijven aan te moedigen om over te stappen op elektrische voertuigen en zo bij te dragen aan duurzaam transport. Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, kun je bijvoorbeeld tot 5.000 euro SEBA-subsidie krijgen.

RT_Trafic_E-Tech_rijdend

Op weg naar zero emission stadslogistiek

Elektrische bestelwagens en elektrische trucks gaan een steeds belangrijkere rol bij het bezorgen van goederen en het uitvoeren van logistieke taken in stedelijke gebieden. Doordat ze geen schadelijke stoffen uitstoten, kun je er zonder beperkingen mee rijden in emissiezones en zero-emissiezones. Dit maakt elektrische voertuigen een ideale keuze voor bedrijven die actief zijn in stedelijke gebieden en streven naar zero emission stadslogistiek.

Wil jij van diesel naar duurzaam?

Bluekens helpt je graag op weg. Waar moet je beginnen als je jouw wagenpark wilt verduurzamen? Welke mogelijkheden zijn er? En wat is nu echt de beste optie voor jouw werkzaamheden? Bluekens Truck en Bus helpt je graag met de antwoorden op jouw vragen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Ontdek wat we voor jou kunnen doen