Bluekens-Truck-en-Bus-Martens-en-van-Oord-Oosterhout-3
Bluekens-truck-en-bus-star
Martens en Van Oord uit Oosterhout voert als gespecialiseerd aannemer in grond-, weg- en waterbouw projecten uit in binnen- en buitenland.

“Onze opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat en waterschappen, eisen dat we steeds meer emissieloos gaan werken”, zegt directeur Tobias van Oord. “Dit is onze eerste stap om aan die eis te gaan voldoen. Rijkswaterstaat heeft bijvoorbeeld als doel dat in 2030 projecten emissieloos uitgevoerd moeten worden en dat mobiele werktuigen en transportmiddelen op de bouwplaats geen schadelijke stoffen meer uitstoten. Ook nu al kan de inzet van een emissievrij voertuig bij een aanbesteding het verschil zijn tussen het wel of niet doorgaan van een opdracht.”

Bluekens-Truck-en-Bus-Martens-en-van-Oord-Oosterhout-2

Support van fabrikant en dealer

De zoektocht naar een elektrische truck raakte in een stroomversnelling toen Volvo Trucks bekendmaakte elektrische trucks in het zware segment te gaan produceren. “Tot die tijd keken we al wel rond maar was er nog geen reële, af fabriek oplossing voor ons type werk. Volvo was de eerste die met een zware range elektrische trucks uitkwam en deze trucks af fabriek levert”, zegt Van Oord over de keuze voor Volvo Trucks. “Toen Volvo Trucks met het nieuws naar buiten kwam, hebben we direct contact opgenomen met Bluekens Truck en Bus.”

Van Oord wilde per se een af fabriek oplossing. “Als je begint met elektrisch is het extra belangrijk dat er een goede fabrikant en dealer achter je staat. Ik heb veel vertrouwen in de kwaliteit van Volvo Trucks en de service van Bluekens Truck en Bus, een dealer met de kennis en het netwerk om elektrische trucks te onderhouden. Bluekens Truck en Bus heeft ons goed kunnen informeren over de technische mogelijkheden van elektrische trucks. Wat ik ook goed vind, is dat Bluekens klanten meeneemt in dergelijke nieuwe ontwikkelingen. Zo ben ik aanwezig geweest bij een Kenniscafé over elektrisch transport en laadinfra. Uitstekend dat een dealer zo’n initiatief neemt.”

MEER OVER ELEKTRISCH RIJDEN
Bluekens-Truck-en-Bus-Martens-en-Van-Oord-7

Actieradius

De onlangs geleverde Volvo FH Electric 6x2-trekker is de eerste uit een serie van drie. De trucks worden met kieptrailers ingezet voor het transport van zand, grond en grind. De Volvo FH Electric 6x2-trekkers zijn technisch geschikt voor een combinatiegewicht (GCW) van 50 ton. In navolging van de Volvo FH, FM en FMX Electric 4x2-trekkers, volgt de RDW-goedkeuring voor een 6x2-trekker met een GCW van 50 ton binnenkort. De trucks hebben zes accupacks met in totaal 540 kWh accucapaciteit en een actieradius tot 300 kilometer. “In eerste instantie gaan we de trucks opladen met een standaard AC-lader. Dat gebeurt ’s nachts, zodat de trucks ’s ochtends weer volledig zijn opgeladen. Als in het voorjaar de stroomaansluiting op ons terrein is verzwaard krijgen we DC-snelladers, waarmee een truck in iets meer dan twee uur volledig is opgeladen."

Bluekens-Truck-en-Bus-Martens-en-Van-Oord-4

Opladen op gunstige momenten

Martens en Van Oord gaat zoveel mogelijk slim opladen. “We gaan de truck ’s nachts opladen op het moment dat de stroom goedkoop is. Wij rekenen onze stroom elke dag af op basis van de EPEX-uurprijzen. Elke dag zijn rond 15.00 uur de uurtarieven voor de volgende dag bekend. De snelladers gaan we zo inregelen dat de trucks ’s nachts in de goedkope uren worden opgeladen. Dat kan flink schelen: op sommige dagen is het verschil tussen de goedkoopste uren en de duurste uren factor vier. Hier komt nog wel een vast bedrag aan energiebelasting overheen waardoor het effectieve verschil kleiner wordt. Door slim te laden zorgen we er ook voor dat we stroom afnemen als er meer aanbod is uit hernieuwbare bronnen.”

Bluekens-Truck-en-Bus-Martens-en-Van-Oord-6

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

Voor de aanschaf van de Volvo FH Electric-trekkers heeft Martens en Van Oord een succesvolle subsidieaanvraag gedaan via de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). In 2022 bestond deze subsidieregeling voor het eerst en in 2023 komt er een vervolg. Subsidie aanvragen kan weer vanaf 4 april. Van Oord: “Een elektrische truck vergt een forse meerinvestering ten opzichte van een dieseltruck. Zonder de AanZET-subsidie waren de trucks er niet gekomen, dat was een harde voorwaarde. Daarnaast merken we dat een aantal klanten bereid zijn om meer te betalen omdat we emissieloos rijden. Dat is ook echt cruciaal voor een haalbare businesscase.”

MEER OVER SUBSIDIES

Service en onderhoud laat Martens en Van Oord uitvoeren bij Bluekens Truck en Bus.

De truck is geleverd met het nieuwe Volvo Flexi-Gold Contract: een nieuw, flexibel servicecontract. Naast een vast deel van de maandprijs is er ook een variabel deel op basis van werkelijk gereden kilometers (binnen een bepaalde bandbreedte). Dit geeft een ondernemer meer flexibiliteit omdat het servicecontract meebeweegt met het daadwerkelijke gebruik van het voertuig. Hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt en omgekeerd.

Bluekens-Truck-en-Bus-Martens-en-Van-Oord-5

Martens en Van Oord

Bluekens-truck-en-bus-location Oosterhout

Martens en Van Oord is meer dan 35 jaar toonaangevend in de grond-, weg- en waterbouw. 

“Met innovatieve en duurzame oplossingen leveren we onder andere een bijdrage aan (water)veiligheid, mobiliteit, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en leefbaarheid. Overigens: dit zijn onze eerste Volvo-trucks, maar we werken al wel 35 jaar met Volvo Construction Equipment. Dit jaar nemen we ook onze eerste elektrische Volvo-shovel in gebruik.”

Bluekens-truck-en-bus-Arend-van-den-Berg
Arend van den Berg
Verkoopleider Volvo Trucks