Op vrijdag 9 september kwamen 28 truckchauffeurs uit alle delen van de wereld samen in Göteborg, Zweden voor de wereldfinale van de Volvo Drivers’ Fuel Challenge. In dit selecte gezelschap bevond zich ook John Havelaar van Van Waveren Transport BV, de winnaar van de Nederlandse finale. 

Tijdens de beslissende wedstrijd moesten de finalisten een afstand van 6,9 km afleggen in een Volvo FH. Nieuw dit jaar was dat zij daarbij niet alleen punten kregen voor brandstofefficiëntie, maar ook voor het behalen van een hoge gemiddelde snelheid. Dit extra wedstrijdelement is er door Volvo Trucks ingebracht om nog meer aan te sluiten op de dagelijkse praktijk van de truckchauffeur: het werken met deadlines. “Om te winnen is een combinatie nodig van een goede planning, vooruitkijken en brandstofefficiëntie,” aldus Ricard Fritz, Senior Vice President Product and Vehicle Sales, Volvo Trucks.

De Tsjech Tomáš Horčička  wist de gunstigste verhouding te bereiken tussen brandstofverbruik en gemiddelde snelheid. Hij won de eervolle titel en een VIP-trip voor twee personen naar een Formule-1 race naar keuze. John Havelaar werd derde in zijn poule. “Een schakelfoutje halverwege”, weet de Nederlandse finalist. “Jammer dat ik niet een ronde verder gekomen ben, maar ik kijk terug op een fantastisch evenement dat door Volvo Trucks tot in de puntjes is georganiseerd.” Naast de reis naar de finale in Zweden had Havelaar met zijn Nederlandse titel al een Volvo Trucks Code 95 nascholingspakket (35 uur) en 1 jaar Dynafleet Fuel & Environment inclusief de Dynafleet App en een Fuel Efficiency rapportage gewonnen. 

In totaal deden wereldwijd 12.000 deelnemers mee aan de Drivers’ Fuel Challenge. 

banner-drivers-fuel-challenge-bluekens-1140-725.jpg