2026 wordt een belangrijk jaar voor transporteurs en andere bedrijven die met trucks rijden. Dan wordt de vrachtwagenheffing in Nederland ingevoerd. U betaalt dan een bedrag per kilometer. Wat betekent dat voor uw bedrijf? 5 vragen en antwoorden.

1. Wat houdt de vrachtwagenheffing in?

De vrachtwagenheffing is een wegenbelasting voor vrachtwagens. De vrachtwagenheffing gaat gelden op snelwegen en een aantal provinciale en gemeentelijke hoofdwegen. Eigenaren van vrachtwagens betalen voor iedere kilometer die ze op deze wegen rijden een bepaald bedraag. Hierbij geldt: hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief.

 

Het doel van de vrachtwagenheffing is om de CO2-uitstoot te verlagen en het gebruik van emissievrije trucks te stimuleren. De netto-opbrengst van de vrachtwagenheffing gaat naar subsidies voor innovaties en verduurzaming van het wegtransport, bijvoorbeeld door ondernemers financieel te ondersteunen bij de aanschaf van elektrische trucks en laadinfrastructuur.

2. Voor welke trucks moet u vrachtwagenheffing betalen?

De vrachtwagenheffing geldt voor alle vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton. Alle binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens moeten de heffing betalen. De vrachtwagenheffing geldt niet voor emissievrije voertuigen tot en met 4.250 kg.

 

 

Hoe schoner en lichter het voertuig, hoe lager de vrachtwagenheffing.

3. Hoeveel vrachtwagenheffing ga ik betalen?

De tabellen hieronder geven een indicatie van het bedrag dat u vanaf 2026 per kilometer betaalt. Daarmee kunt u uitrekenen hoeveel u aan vrachtwagenheffing straks kwijt bent. Let op: deze tarieven zijn nog niet officieel vastgesteld. Het gemiddelde tarief per kilometer bedraagt ongeveer 16,7 cent (prijspeil 2023). Het exacte tarief is afhankelijk van de toegestane maximum massa, de CO2­emissieklasse van de truck en de euro-emissieklasse. Hoe schoner en lichter het voertuig, hoe lager de vrachtwagenheffing.

 

Voorgestelde tarieven per kilometer in euro's (prijspeil 2023)

Bluekens-vrachtwagenheffing-2026

Bron: www.vrachtwagenheffing.nl

 

Bluekens-vrachtwagenheffing-2026-2

Bron: www.vrachtwagenheffing.nl

 

Wanneer zijn de exacte tarieven bekend?

De exacte tarieven moeten nog worden vastgesteld. Het kabinet heeft het voorstel voor de tarieven uitgewerkt in een concept-wetsvoorstel. De tarieven zijn pas definitief als de wetgeving is aangenomen door de Tweede Kamer. Als de vrachtwagenheffing wordt ingevoerd, gaat de motorrijtuigenbelasting overigens omlaag tot het minimum dat volgens Europese regels is toegestaan. Ook verdwijnt het Eurovignet.

 

 

De vrachtwagenheffing voor een emissievrije truck is ongeveer 80% lager dan voor een Euro 6-dieseltruck.

4. Hoe gaat u de vrachtwagenheffing betalen?

De vrachtwagenheffing wordt automatisch berekend. Om dat te kunnen berekenen moeten vrachtwagens zijn voorzien van boordapparatuur van een toldienstaanbieder. Deze boordapparatuur (On Board Unit) houdt bij hoeveel kilometer de truck heeft afgelegd op wegen waar de heffing geldt. Toldienstaanbieders zorgen voor de boordapparatuur die nodig is om de heffing te berekenen. Deze partij int ook de heffing en zorgt voor de afdracht aan de overheid.

 

Het is op dit moment nog niet bekend welke partijen dat gaan doen. De overheid heeft toegezegd dat ruim voor de start van de vrachtwagenheffing informatie wordt verstrekt hoe je als bedrijf klant kunt worden bij deze aanbieders.

5. Welke kansen biedt de vrachtwagenheffing?

Een van de doelen van de vrachtwagenheffing is om transport te verduurzamen. Hoe schoner de truck, hoe lager het tarief dat u moet betalen. Emissievrije vrachtwagens krijgen een forse korting op het tarief.. Zo wordt het aantrekkelijker om te kiezen voor een elektrische truck.

 

Of u nu diesel of elektrisch rijdt: het is sowieso verstandig om de routes die u rijdt nog eens goed te bekijken. Rijdt u nu de meest efficiënte routes, of zijn er alternatieven waarmee u onnodige kilometers voorkomt? Er zijn allerlei tools en ritplanningssystemen beschikbaar die helpen om de meest optimale routes te berekenen.

Bluekens-Volvo-Electric-2

Advies nodig?

De invoering van de vrachtwagenheffing vanaf 2026 heeft een grote impact. Ons advies: begin op de tijd met de voorbereiding zodat u straks niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Staat u voor een vervangingsopgave? Of wilt u uw wagenpark uitbreiden? Dan is het zaak om een goede afweging te maken. Gaat u voor een dieseltruck, of is een elektrisch voertuig een optie? Bluekens Truck en Bus helpt u graag met advies voor uw situatie. Interesse?

Neem contact met ons op