De scholen zijn weer begonnen: Volvo Trucks maakt muziekvideo om verkeersveiligheid te bevorderen

‘Stoppen, kijken, zwaaien!’ Het is een eenvoudige boodschap, maar wel een die levens kan redden. Zeker nu de scholen weer beginnen. Het is het centrale thema van de videoclip van Volvo Trucks waarmee het schoolkinderen wereldwijd wil doordringen van het belang van veilig weggedrag.

Elk jaar vallen er ongeveer 1,3 miljoen doden en 50 miljoen gewonden bij verkeersongevallen. Voor mensen tussen 5 en 29 jaar is dit de grootste bedreiging voor hun leven. Een op de vier doden bij een ongeluk in het verkeer betreft voetgangers en fietsers. Het maakt hen kwetsbare weggebruikers.

In een poging dit ten goede te veranderen, organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks de Global Road Safety Week van de VN. Daarbij worden individuen en organisaties uitgenodigd om bij te dragen aan de VN-doelstelling om het aantal verkeersdoden en gewonden vóór 2030 met 50% te verminderen.

Stop Look Wave: stimuleren van veilig gedrag in het verkeer

De bijdrage van Volvo Trucks bestaat onder andere uit een trainingsprogramma voor kinderen, genaamd ‘Stop Look Wave’, dat hen leert veiliger deel te nemen aan het verkeer. Het programma omvat een gloednieuw lied en een videoclip die kinderen over de hele wereld aanmoedigen om veilig over te steken. 

"Veiligheid zit bij Volvo in het DNA; wij richten ons niet alleen op de veiligheidsvoorzieningen in onze voertuigen, maar ook op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer om het risico op ongevallen te verkleinen", zegt Anna Wrige Berling, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Een dans om de boodschap te helpen verspreiden

In de video zijn kinderen uit de hele wereld te zien die met een aantal simpele, gemakkelijk uit te voeren dansbewegingen de boodschap boeiend en aansprekend maken voor tieners, om zo de ‘Stop Look Wave’-boodschap te verspreiden.

De videoclip en het trainingsmateriaal dat tijdens de VN-verkeersveiligheidsweek werd gelanceerd, is een bijgewerkte versie van de campagne die eerder in 2015 werd geïntroduceerd. Sindsdien zijn kinderen in meer dan dertig landen door het programma bereikt. Ook in Nederland wordt het materiaal gebruikt tijdens speciale lessen op basisscholen.

"Met de nieuwe muziekvideo hopen we dat we nog meer kinderen in nog meer landen kunnen bereiken. Allerlei scholen en organisaties kunnen ons veiligheidsprogramma uitvoeren om veilig gedrag aan te moedigen om onze kinderen te beschermen en levens te redden", zegt Anna Wrige Berling.

Bekijk de Stop Look Wave-video

Informatie bij de nieuwe muziekvideo

Het nieuwe lied en de nieuwe videoclip voor Stop Look Wave maken deel uit van het trainingsmateriaal voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het moedigt hen aan eerst te stoppen voordat ze de weg oversteken. Vervolgens moeten ze in beide richtingen kijken of vrachtwagens en andere voertuigen naderen en oogcontact met hen maken. Als de chauffeur terugzwaait, weten ze dat deze hen heeft gezien en dat het veilig is om over te steken.

Meer weten?

Neem contact met ons op
stop-look-wave-volvo-trucks-05
stop-look-wave-volvo-trucks-02
stop-look-wave-volvo-trucks-06