Volvo Trucks heeft twee films uitgebracht die laten zien hoe autonoom rijden onze manier van leven en werken in de komende jaren zal veranderen.

De films van Volvo Trucks gaan over belangrijke thema's rondom de trucktechnologie van de toekomst. Ze tonen de visie en gedachte achter de voortdurende inzet van Volvo Trucks op het gebied van autonoom rijden en de verwachtingen en zorgen van degenen wier dagelijks leven erdoor wordt beïnvloed.

Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions bij Volvo Trucks, spreekt vrijuit over de mogelijkheden die hij ziet voor de nabije toekomst: “Ongetwijfeld zullen zelfrijdende Volvo-trucks op de weg een onderdeel worden van onze maatschappij. De exacte invoering ervan hangt af van allerlei zaken zoals verkeersregels, infrastructuur en uiteraard de veiligheidsnormen.”

Ook Ann-Sofi Karlsson, Director Human Factors for Automation, heeft een duidelijke visie. “Bij autonoom rijden gaat het er niet om werkgelegenheid te laten verdwijnen. Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar bekwame chauffeurs. De handel en de wereldbevolking blijven groeien, dus geldt dat ook voor het goederenvervoer. Autonoom rijden zorgt alleen dat dit nog efficiënter verloopt.”

Focus op veiligheid

Omdat mensen altijd kwetsbaar blijven en de verkeerscomplexiteit steeds verder toeneemt, ligt de focus binnen het autonoom rijden project van Volvo Trucks vooral op veiligheid. Belangrijke pilots met zelfrijdende trucks in de mijnbouw, de afvalinzameling en op suikerrietplantages hebben aangetoond dat autonoom rijden niet alleen de veiligheid verbetert, maar dat ook de productiviteit enorm toeneemt. Door truckplatooning op snelwegen kunnen bovendien het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot worden teruggedrongen.

Automation - The Big Change

{loadposition video-big-change}


Automation - Driving Into The Future

{loadposition video-driving-future} vt-autonoom-rijden-570x380_1.jpg