Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste Volvo-rijders de innovatieve driepuntsveiligheidsgordel van Nils Bohlin over hun schouders trokken. De veiligheidsgordel wordt nog steeds gezien als ’s werelds belangrijkste innovatie op het gebied van verkeersveiligheid. Hoewel de veiligheidsgordel naar schatting meer dan een miljoen levens heeft gered, zijn er nog te veel truckchauffeurs die verzuimen om hem te gebruiken.

“Door het niet gebruiken van de gordel gaan er onnodig levens verloren”, verklaart Anna Wrige Berling, Volvo Trucks’ Traffic & Product Safety Director. “De statistieken laten zien dat er zoveel minder slachtoffers zouden vallen als alle bestuurders hun gordels zouden gebruiken.”

Belang van veiligheid voorop

In 1959 ontwikkelde Volvo-engineer Nils Bohlin de moderne driepuntsveiligheidsgordel. Hoewel het ontwerp was gepatenteerd, besloot het bedrijf het octrooi open te laten, zodat alle voertuigfabrikanten het gratis konden gebruiken. Dit nogal onconventionele besluit werd genomen in het belang van de veiligheid, om ervoor te zorgen dat iedereen - Volvo-rijder of niet - zich veiliger in het verkeer kon begeven. De hele wereld profiteerde van deze beslissing.

“Er is geen veiligheidssysteem dat zelfs maar in de buurt komt van de veiligheidsgordel als het gaat om het redden van levens. De driepuntsveiligheidsgordel heeft bij verkeersongevallen meer mensen beschermd dan welke andere veiligheidsmaatregel ook”, zegt Anna Wrige Berling.

Gebruik veiligheidsgordel

In veel landen worden veiligheidsgordels door bestuurders en inzittenden van zware trucks helaas nog te weinig gebruikt. “Het Volvo Trucks Safety Report over 2017 toonde aan dat de helft van alle truckchauffeurs die om het leven zijn gekomen bij verkeersongevallen het zouden hebben overleefd als ze hun veiligheidsgordel om hadden gehad”, legt Anna Wrige Berling uit.

Waarom wordt de veiligheidsgordel niet gebruikt? Sommige truckchauffeurs denken ten onrechte dat er geen noodzaak bestaat om een veiligheidsgordel om te doen in een truck vanwege het formaat van het voertuig. “De feiten zijn echter duidelijk: gebruik van de gordel is ook in trucks zeer belangrijk. Bij ongevallen waarbij de truck kantelt, kan de gordel bijvoorbeeld helpen voorkomen dat de bestuurder tussen de truck en de grond terechtkomt”, vervolgt Anna Wrige Berling.

Zero Accidents is het doel

Volvo Trucks heeft als visie om het aantal vrachtwagenongelukken terug te brengen naar nul en is van mening dat vrachtwagenfabrikanten, overheden, verkeersdeskundigen, andere experts en chauffeurs overal ter wereld moeten samenwerken voor een veiligere verkeerssituatie. “We delen bevindingen, kennis en expertise op het gebied van verkeersveiligheid op grote schaal met universiteiten, onderzoekerslaboratoria en partnerorganisaties. Wanneer over verkeersveiligheid wordt gesproken, willen we meedoen. Dit helpt ons om nog meer te leren over de problematiek, mogelijke oplossingen en hoe we de trucks van de toekomst moeten ontwerpen”, zegt Anna Wrige Berling tot besluit.

Meer informatie?

Neem contact op met Bluekens Truck en Bus

pb-vt-veiligheidsgordel-570.jpg