Een Volvo FH van acht ton tegen een Koenigsegg One:1 - een van de snelste racewagens ter wereld. Dit is het scenario van de nieuwe film ‘Volvo Trucks vs Koenigsegg’, de ultieme test voor de nieuwe I-Shift Dual Clutch: een versnellingsbak met dubbele koppeling gebaseerd op een techniek die in racewagens wordt gebruikt. De film is inmiddels al bijna 2 miljoen keer bekeken en geeft een uitstekend indruk van de versnellingsbak. In Nederland kregen enkele chauffeurs onlangs de mogelijkheid om als eersten met de I-Shift Dual te rijden. Zij waren laaiend enthousiast!In de film neemt een Volvo FH het op tegen een Koenigsegg One:1, die met evenveel paardenkrachten als kilo´s (1.360) de eerste ‘mega car' ter wereld is. Om de kansen eerlijker te verdelen, heeft de Volvo FH een kleinere handicap gekregen. De truck rijdt slechts één ronde tegen twee voor de Koenigsegg. Desondanks blijft de uitkomst onvoorspelbaar. De race is bedoeld als de ultieme test voor de nieuwe Volvo I-Shift Dual Clutch. "I-Shift Dual Clutch heeft een dubbele koppeling wat tamelijk uniek is in de markt voor zware voertuigen. Toch wordt een vergelijkbare technologie al toegepast in racewagens. Daarom was dit de perfecte uitdaging", zegt Jeff Bird, Press Test Director bij Volvo Trucks.
 
Uitstekende rijeigenschappen
De Volvo FH I-Shift Dual Clutch heeft net als bij racewagens uitstekende rijeigenschappen doordat er probleemloos wordt geschakeld. Het moment van de waarheid vindt plaats op het Knutstorp-racecircuit in het zuiden van Zweden, dat bekend staat om het heuvelachtige terrein en de veeleisende bochten. "Dat klinkt als een vreemde omgeving voor een zware truck, maar in feite is I-Shift Dual Clutch juist heel nuttig in omstandigheden waar veel moet worden geschakeld. De probleemloze overgangen tussen de versnellingen, leveren geweldige verbeteringen op in het rijgedrag", vertelt Jeff Bird. Achter het stuur van de Volvo FH zit de ervaren autocoureur Tiff Needell. Zonder de uitslag te verklappen, meldt Tiff - die nog nooit eerder in een truck had geracet - dat hij onder de indruk was van de prestaties van het voertuig.

"I-Shift Dual Clutch is echt ongelooflijk. Met name op hellingen merk je dat de truck niet terugvalt, maar gewoon soepel doorrijdt zonder dat je het schakelen voelt. En als je remt, wordt heel zacht en comfortabel teruggeschakeld. De truck heeft duidelijk het hart van een racewagen", verklaart Tiff Needell.
 
De nieuwe I-Shift Dual Clutch van Volvo Trucks werd in Europa in juni van dit jaar gelanceerd en is verkrijgbaar op alle markten waar de Volvo FH met een Euro 6 D13-motor en een vermogen van 460, 500 en 540 pk wordt verkocht.

Kijk hier ‘Volvo Trucks vs Koenigsegg’

{youtube}PlFiKo64kQw{/youtube} 1650266_E-letter_Q4_Bluekens_1.jpg