Om het aantal ongevallen terug te brengen en de bewustwording voor een veiliger weggedrag op de kaart te zetten, organiseert TVM verzekeringen in samenwerking met een aantal partners waaronder Volvo Trucks Nederland opnieuw de zoektocht naar de veiligste vrachtwagenchauffeur van Nederland. Het NK Veiligste Chauffeur 2021 gaat maandag 3 mei officieel van start.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor de competitie en meteen online aan de slag. De finale van het NK Veiligste Chauffeur vindt plaats op zaterdag 25 september op het TT-Circuit van Assen.

Focus op veiligheid

Veiligheid blijft belangrijk: vorig jaar vielen in Nederland volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 610 doden in het verkeer, iets minder dan in 2019. Op de Europese wegen kwamen in 2020 18.800 mensen om het leven. Dat aantal daalde met 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor, maar ieder slachtoffer is er een teveel.

TVM verzekeringen maakt zich net als Volvo Trucks al decennialang hard voor transportveiligheid. Al sinds de oprichting in 1927 is het een van de kernwaarden van Volvo Trucks. “Vrachtwagenchauffeurs vormen een heel belangrijke schakel binnen de verkeersveiligheid op de weg. Niet alleen beleven zij regelmatig onveilige verkeerssituaties, ook zijn zij vaak als eerste ter plaatse wanneer er zich een ongeval voordoet. Met hun kennis en ervaring zien wij vrachtwagenchauffeurs als echte veiligheidsambassadeurs. Om dat te onderstrepen en waardering voor hun rol te benadrukken, sluiten wij als partner opnieuw aan bij deze competitie”, verklaart Charles Engelaar, Director Marketing Communication bij Volvo Trucks Nederland.

Theorie en praktijk

Het NK Veiligste Chauffeur maakt onderdeel uit van de TVM Awards: een maatschappelijk initiatief ter verbetering van transport- en verkeersveiligheid van TVM verzekeringen en een selecte groep betrokken partners. De partners zijn naast Volvo Trucks Nederland: Van Eijck, Continental, VVN (Veilig Verkeer Nederland), STL (Sector-instituut Transport en Logistiek), BP, ANWB en Advance Groep. De primaire doelstelling van de TVM Awards is om meer bewustwording te creëren – onder alle weggebruikers – voor veilig rijgedrag. Daarnaast willen TVM en de partners een positieve bijdrage leveren aan het vak van beroepschauffeur.

Tijdens het NK Veiligste Chauffeur nemen vrachtwagenchauffeurs het tegen elkaar op. Het NK begint met een online fase met kennisvragen en reactietests. De beste 25 chauffeurs kwalificeren zich voor de finaledag. Op het TT-Circuit in Assen strijden de finalisten om de titel door onder andere enkele uitdagende praktijkproeven af te leggen.

Hélène Hendriks ambassadrice

TV-persoonlijkheid Hélène Hendriks is al vanaf het begin als ambassadrice aan de TVM Awards verbonden. Zij zal op 25 september ook de finaledag presenteren en de prijzen uitreiken. De winnaar van het NK Veiligste Chauffeur wint naast de sportieve eer vanzelfsprekend de TVM Award. De gehele top 25 wint daarnaast een busreis naar Volvo Trucks in Göteborg voor een bezoek aan de Volvo-fabriek, het Volvo Trucks-democentrum en het Volvo Museum. De nummers 26 tot en met 75 worden uitgenodigd voor een exclusief bezoek aan de grootste Volvo Trucks-fabriek in Gent.

Duim omhoog naar chauffeurs

Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen, over de TVM Awards: “We hebben in Nederland gelukkig heel veel vrachtwagenchauffeurs die veilig, goed en rustig rijden en daardoor juist ongelukken weten te voorkomen. Sterker nog: de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs behoren tot de veiligste van Europa en gelden als ambassadeurs voor hun beroepsgroep. Daar mogen we best trots op zijn. Wij steken graag de duim omhoog als mensen goed presteren. Dat blijven we doen, onder andere met de TVM Awards.”

Afgelopen jaar kon het NK Veiligste Chauffeur geen doorgang vinden door de coronapandemie. Dit jaar gaat het NK wel van start. Vanzelfsprekend zal de finale in Assen volledig ‘coronaproof’ worden georganiseerd.

Meer weten en aanmelden?

Ga naar de website www.tvmawards.nl.

NK Veiligste Chauffeur van Nederland