The Iron Knight van Volvo Trucks is de snelste truck ter wereld. De truck heeft het snelheidsrecord verbroken in de categorieën 500 en 1.000 meter met staande start. The Iron Knight is een speciaal gebouwde truck. Alleen de sterk aangepaste motor en de in serie geproduceerde I-Shift Dual Clutch automatisch schakelende versnellingsbak zijn dezelfde als de in serie gebouwde FH-trucks.

Bekijk hier de wereldrecordpoging:

{youtube}EIQsQ4FKUqs{/youtube}

 

The Iron Knight van Volvo Trucks met Boije Ovebrink achter het stuur, is nu houder van de officiële snelheidsrecords op de 500 en 1.000 meter. Tijdens het werken aan de truck ontdekte een team van deskundigen van Volvo Trucks innovatieve manieren om technologie te combineren met ontwerp.

“Dit laat het enorme potentieel zien van onze I-Shift Dual Clutch versnellingsbak die ook onder extreme omstandigheden uitstekend presteert. We zijn er erg trots op dat de wereldrecordhouder dezelfde versnellingsbak gebruikt als onze in serie geproduceerde FH-trucks”, zegt Claes Nilsson, President en CEO Volvo Trucks.

Met een gemiddelde snelheid van 169 km/u en een tijd van 21,29 seconde verbeterde The Iron Knight het internationale snelheidsrecord voor 1.000 meter met staande start. Ook het overeenkomstige record voor de afstand van 500 meter werd verbroken met 131,29 km/u en 13,71 seconde. De recordpoging vond plaats op een afgesloten testterrein in Noord-Zweden. Momenteel worden de resultaten gecheckt door de FIA, de internationale motorsportassociatie.

“Specialisten van verschillende afdelingen van Volvo Trucks hebben nauw samengewerkt om een truck te ontwikkelen met ongeëvenaarde prestaties. Met uitzondering van de aandrijflijn van Volvo Trucks, die het hart en de ziel van The Iron Knight vormt, hebben we de truck met de hand van de grond af opgebouwd. Het feit dat we erin zijn geslaagd om niet slechts één maar twee records te behalen, is absoluut een verrassing”, zegt Olof Johansson, monteur bij Volvo Trucks.

Achter het stuur van The Iron Knight zat Boije Ovebrink, die meer dan 30 jaar ervaring heeft als autocoureur en truckchauffeur. Hij heeft in het verleden al vijf snelheidsrecords gevestigd en was in 1994 Europees Truck Racing Champion.

“The Iron Knight van Volvo Trucks kan in één woord worden samengevat: perfectie. De truck is een lust voor het oog en een ongeëvenaarde krachtpatser wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt. Dit is de derde recordpoging die ik doe met een truck, maar ik kan me geen betere opvolger voor Wild Viking en Mean Green indenken”, zegt Boije Ovebrink.

Een kijkje achter de schermen bij de wereldrecordpoging van The Iron Knight:

{youtube}ZhR6r-SeeU8{/youtube}

Hoe verliepen de recordpogingen?

Ze werden uitgevoerd op Skellefteå Drive Center, een voormalig vliegveld in de buurt van Skellefteå in Noord-Zweden. Het snelheidsrecord wordt momenteel gecheckt en goedgekeurd door de FIA, de internationale motorsportassociatie. De truck legde de afstand af in beide richtingen. Op basis van deze twee ritten werden de gemiddelde tijd en snelheid berekend. Het recordresultaat is de gemiddelde snelheid van de twee ritten.

Eerdere recordpogingen van Volvo Trucks

 • 2007: The Wild Viking (1.600 pk) verbreekt het wereldrecord op de 0-1.000 meter met staande start met een gemiddelde snelheid van 158,8 km/u.
 • 2010: Het record voor dezelfde afstand werd verbeterd door NH D16 (1.800 pk) die een gemiddelde snelheid van 166,7 km/u behaalde.
 • 2011: De hybride truck ‘Mean Green’ (1.800 pk dieselmotor plus 300 pk elektromotor) behaalde nieuwe records voor 0-500 en 0-1.000 meter met staande start, met respectievelijk een gemiddelde snelheid van 115,3 km/u en 152,2 km/u.
 • 2012: ‘Mean Green’ ging ook van start in de categorie 1.000 meter met vliegende start en behaalde een nieuw record met een gemiddelde snelheid van 236,6 km/u.

The Iron Knight – een truck die records breekt:

 • Met 2.400 pk, een koppel van 6.000 Nm en een gewicht van 4,5 ton heeft The Iron Knight een pk-gewichtsverhouding van meer dan 0,5 pk/kg.
 • De in het midden gemonteerde motor is een sterk aangepaste D13-eenheid met watergekoelde intercooler en vier turbocompressors.
 • De I-Shift Dual Clutch versnellingsbak behoudt het koppel tijdens het schakelen. Afgezien van een verstevigde koppeling (de schijven en drukplaten zijn gemaakt van gesinterd materiaal), gebruikt The Iron Knight dezelfde versnellingsbak als is ingebouwd in de in serie geproduceerde Volvo FH-trucks.
 • De elektronica is tot een minimum teruggebracht om het gewicht van het voertuig te beperken.
 • De software is opnieuw geprogrammeerd om hoge prestaties mogelijk te maken.
 • De cabine is gemaakt van glasvezel en aerodynamisch geoptimaliseerd. De chassisskirts hebben grote luchtinlaten en voorzien de motor van luchtkoeling.
 • Tijdens de recordpogingen behaalde The Iron Knight een topsnelheid van 276 km/u.
van-dijk-en-bluekens-360x240.jpg