Koopt u een elektrische truck? Dan komt u in aanmerking voor subsidie. Vanaf 26 maart kunt Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) aanvragen? Hoeveel subsidie kunt u in 2024 krijgen? En wat moet u daarvoor doen?

Wat is de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)?

Bij aanschaf van een elektrische truck kunt u aanspraak maken op de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). De subsidieregeling vergoedt een deel van de meerkosten van een elektrische truck ten opzichte van een dieseltruck.

FM_ELECTRIC_Brazil_1_Original file

Hoeveel AanZET-subsidie kunt u in 2024 krijgen?

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type truck en de omvang van het bedrijf. Kleine ondernemingen krijgen meer subsidie dan grote bedrijven. In 2024 is de subsidie maximaal 115.200 euro voor een truck.

Vanaf wanneer kunt u AanZET-aanvragen?

Subsidie aanvragen kan op 26 maart 2024 via de website van RVO. Let op: wilt u subsidie aanvragen? Zorg dan dat u er snel bij bent als de subsidieregeling wordt opengesteld. In 2022 en 2023 was de beschikbare subsidie namelijk binnen een paar uur op.

 

Volvo heavy electric trucks_Original file

Welke gegevens hebt u nodig om subsidie te kunnen aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor AanZET-subsidie, moet u van tevoren een aantal dingen doen:

  • Check vooraf onder welk type onderneming u valt. Om te weten of uw organisatie groot, middelgroot of klein is, kunt u hier de mkb-toets doen.
  • U moet een niet-bindende koopovereenkomst hebben om subsidie te kunnen krijgen voor een elektrische truck. U zit dan nog nergens aan vast, maar kunt wel alvast subsidie aanvragen.
  • Bepaal vooraf op welke entiteit het voertuig te naam wordt gesteld.

 Alle voorwaarden kunt u terugvinden op de website van RVO.

Zijn er nog meer financiële voordelen voor trucks?

Bij aanschaf van een elektrische truck komt u ook in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met de MIA kunt u de fiscale winst verlagen. Daardoor betaalt u minder belasting.

Volvo FH Aero Electric

Wanneer moet u MIA aanvragen?

Wanneer u een aanvraag voor AanZET doet, mag u de truck nog niet hebben gekocht. U moet in het bezit zijn van een niet-bindende overeenkomst als u de aanvraag indient. Is de overeenkomst definitief? Meld dan de truck binnen 3 maanden na uw investering aan om gebruik te maken van de MIA.

Wilt u een elektrische truck kopen met subsidie?

Kom dan nu in actie en zorg ervoor dat u op tijd een niet-bindende koopovereenkomst heeft. Interesse? Of vragen? Neem contact met ons op.