Sinds kort rijden de eerste Euro 6 Volvo LNG-trucks in Nederland. Het betreft Volvo’s FH met 420 en 460 pk die worden ingezet voor zwaar regionaal en internationaal transport bij verschillende vervoerders verspreid over het land. De nieuwe trucks leveren dezelfde prestaties, rijeigenschappen en een vergelijkbaar brandstofverbruik als de dieselmodellen van Volvo. De CO2-uitstoot van de nieuwe trucks is echter 20-100% lager dan die van vergelijkbare diesel-modellen. 

Eind vorig jaar introduceerde Volvo Trucks haar nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG. De trucks zijn beschikbaar met 420 of 460 pk voor zwaar regionaal en internationaal transport. 
 

Ook ADR-transporten met LNG

Inmiddels rijden de eerste Euro 6 Volvo LNG-trucks in Nederland bij verschillende gerenommeerde vervoerders. En de bestellingen lopen door. Naast ervaren LNG-vervoerders zoals Peter Appel en St van den Brink is er ook een grote groep klanten die hun eerste LNG-trucks kopen. “We merken dat veel vervoerders nu de stap maken naar LNG. In het verleden werd de noodzaak voor duurzamer transport vooral door verladers aangewakkerd. Nu alles – van infrastructuur tot truck en tankfaciliteiten – klopt, merken we echter ook een toenemende vraag onder vervoerders”, verklaart Jan Schouten, Manager Product bij Volvo Trucks Nederland. Ook ADR-transporten zijn nu mogelijk met LNG. 
 

Prestaties en chauffeurscomfort

Een van de vervoerders die met LNG gaat rijden, is Transport van Overveld, klant bij Bluekens Truck en Bus. “Uit eigen overweging hebben we besloten al heel snel twee nieuwe FH LNG-trekkers aan te schaffen. We doen dit omdat we beseffen dat ook wij ons steentje bij moeten dragen aan het verder verduurzamen van het wegtransport, willen we onze eigen toekomst en vooral die van onze kinderen veilig stellen. Wij rijden op Spanje, dus een alternatief vinden wat hierbij past, was tot nu toe haast onmogelijk. Elektrisch rijden is geen optie. Ook met LNG zijn er nog wel wat haken en ogen, maar op onze route bevindt zich een aantal stations en we willen het gewoon gaan doen. Qua prestaties en chauffeurscomfort hoeven we gelukkig niets in te leveren ten opzichte van onze dieseltrucks”, verklaart Gert van Overveld van Transport van Overveld.
 

Veelbelovende resultaten

John van Os, wagenparkbeheerder bij Kivits Drunen, is erg te spreken over de LNG-trucks: “Wij hebben hier nu twee nieuwe FH LNG-trucks lopen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Het lijkt erop dat het gemiddelde LNG-verbruik bij onze inzet (nationaal koelvervoer, red.) ruim onder de 20 kg per 100 km blijft.” 

Volvo Trucks verwacht dit jaar nog meer dan 50 LNG-trucks te leveren in Nederland. “Hiermee zetten we weer een mooie stap richting CO2-neutraal transport. Iets waar we met recht heel trots op zijn”, concludeert Jan Schouten, Manager Product bij Volvo Trucks Nederland. 
 

LNG met dieselprincipe

In plaats van een ottomotor met bougie-ontsteking, de gangbare oplossing voor voertuigen op gas, worden de Volvo FH LNG en Volvo FM LNG aangedreven door motoren die gebruik maken van het dieselprincipe. Dit betekent dat een vervoerder die voor LNG kiest, dit kan doen zonder in te leveren op rijeigenschappen, brandstofverbruik of betrouwbaarheid. De 460 pk-motor van Volvo op LNG levert een maximaal koppel van 2.300 Nm; de uitvoering van 420 pk produceert 2.100 Nm. Dit komt overeen met Volvo's dieselmotoren. Het brandstofverbruik is ook gelijk aan dat van de dieselmotoren van Volvo en is wel 15 tot 25% lager dan bij conventionele ottomotoren op gas. 

De toegepaste brandstof is vloeibaar aardgas oftewel LNG (Liquefied Natural Gas) of vloeibaar biogas, dat bekend staat als bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de ecologische voetafdruk (CO2-uitstoot) met maar liefst 100% af. Bij aardgas is de vermindering 20%. 
 

Informatie over de Volvo FH LNG en Volvo FM LNG

  • Beschikbare uitvoeringen: trekkers (4x2, 6x2, 6x4) en bakwagens (4x2, 6x2, 6x4) met een GCW/treingewicht tot 60 ton voor regionaal en internationaal transport.
  • Motor: Volvo G13C Euro 6, 13-liter lijnmotor met zes cilinders en commonrail injectiesysteem voor gas en diesel. Leverbaar met 420 pk/2.100 Nm en 460 pk/2.300 Nm.
  • Versnellingsbak: Volvo I-Shift.
  • Brandstoftanks: leverbaar met 115 kg, 155 kg of 205 kg LNG voor een actieradius tot 1.000 km.
  • Nabehandeling van uitlaatgassen: SCR en deeltjesfilter.

 

Meer weten over LNG?

Wij hebben de de voordelen en mogelijkheden van de nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG voor u op een rijtje gezet. 

Ontdek Volvo LNG

pb-eerste-lng-trucks-nl-570.jpg