De coronapandemie laat eens te meer zien hoe belangrijk transport is voor ons dagelijks leven. Niet voor niets is het chauffeursvak een vitaal beroep. Chauffeur Ron van Dijck zorgt er met zijn transportbedrijf voor dat wordt voldaan aan de vraag naar groente en fruit. “Het is een bijzondere tijd.”

Van Dijck Transport uit Zundert is gespecialiseerd in transport van groente en fruit in Nederland en België. “Voornamelijk paprika’s, komkommers, aubergines, champignons, aardbeien en witlof”, zegt eigenaar Ron van Dijck. “We laden groente en fruit bij kwekers en brengen dat naar de groente- en fruitveiling in Sint-Katelijne-Waver in België. Ook bevoorraden we distributiecentra van supermarkten.”

Extreem druk

De dagelijkse praktijk van Van Dijck Transport bevestigt dat de transportsector een essentiële schakel is in de keten van kweker tot klant. Van Dijck: “In maart waren we een aantal weken extreem druk, als gevolg van het hamsteren in supermarkten. Dat gebeurde zowel in Nederland als in België. De volumes verdubbelden en waren vergelijkbaar met de kerstperiode. De extreme piek was weliswaar na een paar weken voorbij - nu zitten we weer op de normale volumes – maar niettemin draait het werk voor ons ook nu gewoon door. Mensen blijven immers groente en fruit eten en dat moet dus ook vervoerd blijven worden.”

"Zonder transport staat alles stil. De afgelopen weken hebben het belang daarvan nogmaals onderstreept."

Soepele grensoversteek

Van Dijck Transport rijdt met vijf eigen trucks en zet daarnaast vier charters in. De trucks steken twee à drie keer per dag de grens over naar België. “De grenscontroles die België invoerde zorgden aanvankelijk voor wat oponthoud, maar inmiddels is dat ook goed geregeld. Voor vrachtverkeer is er nu een soepele doorgang. Daarnaast merken we natuurlijk dat het aanmerkelijk rustiger is op de weg: de dagelijkse files zijn verdwenen.”

Altijd en overal leveren

Al met al is het een bijzondere periode, met allerlei maatregelen waarvan we ons nog maar kortgeleden niet konden voorstellen dat die ooit zouden worden genomen. Van Dijck: “Anderzijds loopt het werk bij ons door en doen wij hetzelfde wat we altijd doen, uiteraard met inachtname van de (hygiëne)voorschriften. Leveringsgarantie en tijdnauwkeurig werken zijn in onze business altijd belangrijk. De afgelopen weken hebben het belang daarvan nogmaals onderstreept: zonder transport staat alles stil.”

pb-van-dijck-570.jpg