Heeft u bestelauto’s in uw wagenpark? Dan is 2025 een belangrijk jaar. De BPM-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bedrijfsauto kopen, verdwijnt namelijk per 1 januari 2025. Wat is BPM en welke gevolgen heeft het verdwijnen van de BPM-vrijstelling? 3 vragen en antwoorden.

1. Wat verandert er vanaf 1 januari 2025?

Koopt u een nieuwe bedrijfswagen? Dan betaalt u als ondernemer nu geen BPM. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit. Dan wordt de ondernemersvrijstelling afgeschaft. Bij aanschaf van een nieuwe bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas betaalt u dan BPM.

Bluekens-Renault-Master-Red-Edition-051

2. Hoeveel BPM moet ik betalen?

Dat is afhankelijk van de bestelauto die u koopt. De hoogte van de belasting wordt straks namelijk bepaald door de CO2-uitstoot. De BPM bedraagt 66,91 euro per gram CO2. Dat betekent dat exact dezelfde bedrijfswagen in 2025 zo’n 13.000 euro duurder kan zijn dan in 2024.

Bluekens-Renault-Trucks-Master-III-E-TECH-in-delivery

3. Voor welke bedrijfswagens blijft de BPM-vrijstelling gelden?

De overheid wil met het schrappen van de BPM-vrijstelling de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je ook na 2025 geen BPM te betalen. De BPM-vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor de Renault Master E-Tech en Renault Trafic E-Tech.

Nog een voordeel: met een elektrische bestelwagen bent u altijd welkom in milieuzones én voorbereid op zero-emissie zones die steden vanaf 2025 kunnen instellen. In deze zones mogen alleen nog emissievrije bestel- en vrachtauto’s of voertuigen met een schone dieselmotor komen. Wat zijn de regels?

  • Alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die ná 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissievrij zijn om een zero-emissie zone in te mogen;
  • Bedrijfsauto’s met een Euro 5-norm mogen vanaf 2027 zero-emissie zones niet meer in;
  • Bedrijfsauto’s met Euro 6-norm zijn vanaf 2028 niet meer welkom in zero-emissie zones.

Profiteer nu nog van aantrekkelijk BPM-voordeel

Eén ding is zeker: nu een nieuwe bedrijfswagen kopen = geld besparen. Bluekens Truck en Bus heeft een ruime voorraad Renault Masters en Renault Trafics die direct uit voorraad leverbaar zijn, mét BPM-voordeel. Benieuwd naar uw voordeel?

Check onze BPM voordeel modellen