BEKIJK DE VERHALEN

‘Hier kan ik mijn passie voor trucks in kwijt’

Trucks en techniek hebben Mark Verschuren (36) altijd geboeid. De voormalige chef-kok volgde zijn hart en is nu servicecoördinator bij Bluekens.

“Ik ben gek op alles dat beweegt en naar brandstof ruikt. Eerst brommers, toen auto’s en motoren en later bootjes. Maar ik heb altijd een passie gehad voor vrachtwagens. Van jongs af aan vond ik dat machtig.”

Toch koos Mark aanvankelijk een ander beroep. “Toen ik een opleiding tot elektricien volgde, had ik een bijbaantje in de horeca als afwasser en keukenhulp. De horeca sprak me ook aan. Ik heb toen een koksopleiding gedaan. In de loop der jaren heb ik bij mooie bedrijven gewerkt en uiteindelijk ben ik doorgegroeid naar de functie van chef-kok in een hotel in Breda. Daar heb ik dertien jaar met plezier gewerkt. De laatste jaren begon ik mij wel steeds meer af te vragen wat ik nu echt leuk vond in mijn werk. Ik zag het niet zitten om ergens anders als chef-kok te gaan werken en zocht een nieuwe uitdaging waarbij ik sowieso iets wilde doen met plannen en organiseren.”

De voorkeur van Mark ging uit naar een baan in de techniek. “Een vriend tipte mij dat er een functie openstond als servicecoördinator bij Bluekens. Dat bleek een schot in de roos, de baan past perfect bij mij. Als servicecoördinator ben ik het eerste aanspreekpunt voor de werkplaats. Plannen, organiseren en contact met de klant vind ik ontzettend leuk. Ik begin mijn werkdag met de orders die bekend zijn en verder is het een zoete inval met onder andere reparaties, strandingen en storingen die uiteraard zo spoedig mogelijk opgelost moeten worden. Het regelwerk is aan mij wel besteed.”

Mark is enthousiast over de begeleiding bij Bluekens. “Het inwerktraject is super. Ik krijg bij allerlei afdelingen en diverse vestigingen een kijkje in de keuken. De samenwerking met collega’s verloopt perfect. De bereidheid om elkaar te helpen is groot.”

‘De variatie in het werk spreekt mij aan’

Niels Esselink (28) verruilde de stal voor de garage. In plaats van koeien melken en voeren sleutelt hij nu aan trucks. “Het bevalt mij uitstekend!”

Niels werkte via een uitzendbureau jarenlang bij melkveehouderijen. “Daar deed ik allerlei voorkomende werkzaamheden: melken, voeren, noem maar op. Op een gegeven moment wilde ik echter wat anders, meer variatie in het werk.”

De keuze viel op een baan in de techniek. Dat was niet geheel toevallig. “Ik heb zelf altijd hobbymatig aan brommers, motors en auto’s gesleuteld, dus ik had er al affiniteit mee. Via via kreeg ik de vraag of ik bij Bluekens wilde komen werken. Ik heb er ‘ja’ op gezegd omdat het leuk leek om te werken met vrachtwagens. Heel wat anders dan auto’s, maar wel prachtig werk. Vooral de afwisseling spreekt mij aan. Je begint de dag bijvoorbeeld met de beurt van een truck en aan het eind van de dag ben je bezig om een storing te verhelpen. Daarnaast heb ik fijne collega’s met wie ik goed overweg kan. Dat maakt het ook leuk.”

Niels heeft absoluut geen spijt van zijn carrièremove. “Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik in de vrachtwagens terecht zou komen en hier zou gaan werken, maar ik heb het reuze naar mijn zin. Bluekens is een prettige werkgever. Je mag in principe alle werkzaamheden doen die je wilt en je hebt ook de kans om je te specialiseren. Ik kan, als ik een paar jaar ervaring heb, bijvoorbeeld opklimmen tot APK-keurmeester. Ik raad mensen die een andere baan overwegen zeker aan om bij Bluekens te komen werken. Het werk is gevarieerd en er zijn volop mogelijkheden om door te groeien.”

‘Bij Bluekens zijn er volop
doorgroei­mogelijkheden’

De passie voor techniek is Hans van Nieuwenhuyzen (28) met de paplepel ingegoten. Hij sleutelde al op jonge leeftijd aan auto’s. Op een gegeven moment wilde hij groter en verruilde de technicus personenauto’s voor trucks en trailers.

Wat Hans zo aanspreekt aan trucks? “De grootte, het vermogen, de mooie techniek. Schitterend om daaraan te mogen werken.”

Hans is welhaast met het gereedschap in zijn hand geboren. “Mijn vader heeft een eigen autobedrijf en zo ben ik er ingerold. Toen ik klein was, was ik al aan het sleutelen. Een baan in de techniek heeft mij dan ook altijd geïnteresseerd. Ik heb er eerst voor gekozen om automonteur te worden omdat mijn vader dat ook al was.”

Hans werkte jarenlang als monteur in de garage van een autobedrijf. Het begon echter te kriebelen en Hans ruilde de personenauto’s in voor trucks en trailers. “Ik heb een switch gemaakt omdat ik wat anders wilde. Trucks hebben me ook altijd geïnteresseerd. Ze zijn groot, hebben veel vermogen en zijn mooi om te zien.”

Hans werkt nu als technicus bij Bluekens. “Het leukste van dit werk vind ik de afwisseling. De ene keer ben je bezig met het uitlezen van een truck, dan doe je een beurt, dan weer ben je met een trailer bezig. Elke werkdag is anders. Werken aan trailers vind ik het leukste. Het grove werk: lekker lassen, branden en snijden.”

“Bij Bluekens kom je als werknemer niks tekort. Het werk is afwisselend, het salaris goed, de samenwerking met collega’s gaat perfect en er zijn volop doorgroeimogelijkheden. Ik ben nu bezig met het halen van mijn APK-papieren om keuringen te mogen doen en ik kan verder leren tot bijvoorbeeld diagnosetechnicus.”

‘Bluekens geeft me de kans om me te ontwikkelen’

Glenn Breewel (20) combineert leren met werken bij Bluekens. “Je krijgt alle kans om jezelf te ontwikkelen.”

“De variatie in het werk spreekt mij het meest aan. Als je ’s ochtends op je werk aankomt weet je nog niet wat je gaat doen die dag. Dat kan van alles zijn: van schadeherstel tot onderhoud en motorrevisie.”

“Mijn werkdag begint om 8 uur. Dan wordt het werk verdeeld. Vervolgens gaan we in de werkplaats aan de slag. Normaal gesproken ben je om 17 uur klaar, maar als een collega hulp kan gebruiken of een klant echt op zijn truck staat te wachten ga je iets langer door.”

“Ik heb altijd interesse gehad in de techniek. Op de middelbare school koos ik voor motorvoertuigentechniek. Omdat mijn familie een transportbedrijf heeft, ging mijn voorkeur uit naar bedrijfswagens. Nu volg ik de mbo-opleiding technisch specialist bedrijfsauto’s. Dat combineer ik met werken bij Bluekens. Het is mijn doel om zover mogelijk door te leren. Bluekens is voor mij een prettige werkgever omdat ik de kans krijg om mezelf te blijven ontwikkelen. Je hebt zelf in de hand hoe ver je door wilt leren en Bluekens staat daar 100% achter.”

“Ik zou iedereen aanraden om bij Bluekens te komen werken. Er hangt een goede werksfeer en de samenwerking met collega’s is goed. Je hoeft niet bang te zijn om vragen te stellen en je krijgt genoeg kansen om te groeien.”

‘Geen dag is hetzelfde’

Gitte Mathijssen is opgeleid tot schoonheidsspecialist. Nu werkt ze als magazijnmedewerker bij Bluekens. “De afwisseling vind ik het leukst.”

Van welk merk is die truck? Hoeveel assen heeft die vrachtwagen? Gitte boog zich vroeger onderweg naar een vakantieadres, uitgedaagd door haar vader, achterin de auto al over dat soort vragen. Nu zit ze als magazijnmedewerker dagelijks tussen de trucks en ze zou niet meer anders willen.

Toch is Gitte bevoegd om ook een heel ander beroep uit te oefenen. “Ik heb de opleiding voor schoonheidsspecialiste afgerond. Ook dat werk vond ik erg leuk om te doen. Je maakt namelijk andere mensen blij. Ik deed van alles: handverzorging, voetverzorging, gezichtsverzorging, noem maar op. Maar na mijn opleiding merkte ik dat het lastig was om een baan te vinden. Er wordt altijd om een paar jaar werkervaring gevraagd.”

Via via werd Gitte geattendeerd op de vacature voor magazijnmedewerker bij Bluekens. Ze greep de kans om tussen de trucks te kunnen werken met beide handen aan. “De afwisseling vind ik het leukste aan mijn werk. Geen dag is hetzelfde. Vooral het technische deel vind ik interessant: onderdelen uitzoeken en leren kennen. Het ene moment ben je bezig met een laadklep, het andere moment pik je een order voor motoronderdelen of ben je bezig om materiaal te bestellen.”

Gitte voelde zich direct thuis bij Bluekens. “Als je binnenkomt, word je meteen opgenomen in de familie. Iedereen steunt elkaar, iedereen staat voor elkaar klaar. Echt heel fijn. Ik kan het iedereen die een andere baan overweegt aanraden om bij Bluekens aan de slag te gaan: het werk is uitdagend en de collega’s superleuk.”

Inmiddels is het voor Gitte geen kunst meer om verschillende truckmerken van elkaar te onderscheiden. En nagels verzorgen? Dat doet ze alleen nog in haar vrije tijd, voor familie en vrienden. “Bij Bluekens ben ik op mijn plek.”