Neem controle over je aandrijving - automatisch

Wanneer de weg bedekt is met modder en zand, kun je alleen door te bewegen uit de problemen blijven. Dan is de aangedreven vooras in de Volvo FMX moeilijk te verslaan. En dat is nu nog moeilijker geworden doordat de vooras is uitgerust met de nieuwe Automatic Traction Control (ATC), een slimme voorziening die automatisch de vooras activeert wanneer dat nodig is.

Het is moeilijk voor te stellen dat de Construction Segment Manager in zijn smetteloos witte shirt zojuist uit een modderbad in Brazilië kwam. Tot hij gaat praten over de voordelen van de nieuwe, geautomatiseerde aandrijving op alle wielen.

{quote}Ook wel bekend als de ´Oh Shit!´-knop.{/quote}

Lager brandstofverbruik

Terwijl permanente All-Wheel-Drive (AWD) de gebruikelijke optie is voor trucks in de bouw, hanteerde Volvo een andere aanpak. Jonas Odermalm herinnert zich het onderzoek dat werd uitgevoerd in de woestijn: “Het is slechts tussen de twee en vijf procent van de gevallen echt nodig. Dat houdt in dat een aangedreven vooras in 95% van de tijd een verspilling van brandstof is, behalve bij een FMX met Automatic Traction Control.”

Vrij draaiend

Wanneer de omstandigheden het toelaten, schakelt het systeem automatisch de vooras uit. Dit betekent directe overdracht tussen de motor en de aangedreven achteras, zodat de andere wielen vrij draaien, waardoor minder brandstof wordt verbruikt. Manoeuvreren wordt ook gemakkelijker wanneer de grip van de voorbanden wordt gebruikt voor het sturen. Bovendien is er dan minder slijtage aan de vooras.

Ontdek onze meest stoere testrijder

{youtube}7kx67NnuSd0{/youtube} bluekens-fmx-testrijder-detail.jpg